Прочитај ми чланак

Православни фронт: Јужни ток повезује Србију и Бугарску

0

Бугарске власти одабрале су руту преко које ће бити изграђена гасна интерконекција према Србији, као део гасовода Јужни ток, саопштено је данас у Софији.

Од четири предлога изабрана је најкраћа рута која ће ићи од Новог Искара, близу Софије, ка Сливници, Драгоману, Костинброду до Калотине, на граници са Србијом.

Заменица министра енергетике Бугарске Јевгенија Харитонова на конференцији за новинаре рекла је да ће гасна интерконекција између Бугарске и Србије стабилизовати тржиште природног гаса и пружити уверавање Европској комисији да је власт у Софији озбиљна по том питању.

Харитонова је објаснила да је изабрана рута, поред тога што је најкраћа, и еколошки најприхватљивија, због чега неће бити неопходна израда посебног документа о утицају на животну средину.

– Захваљући гасној вези између Србије и Бугарске, наша земља ће имати приступ складиштима (гаса) у Мађарској, тако да ћемо моћи сами да бирамо снадбевача. Бугарска ће бити у прилици да добије гас из Централне Европе – рекла је Харитонова.

Она је додала да пројекат „Припрема, студија и дизајн конструкције гасне интерконкције Бугарска-Србија“ кошта 854.300 лева без пореза (око 437.000 евра).

Премијери Србије и Бугарске, Ивица Дачић и Бојко Борисов, потписали су 14. децембра у Бриселу меморандум о изградњи система повезивања гасовода Србије и Бугарске, који ће почети да се гради половином 2013. године, а бити завршен 2015. године.

Пројекат, који се спроводи уз учешће Европске комисије, коштаће између 100 и 200 милиона евра, од којих ће за Србију бити издвојено 62 милиона евра.

 

(Бета)