Прочитај ми чланак

Вучић добио сличне поруке из САД као његов пријатељ Бојко пре пада с власти

0

Србија је овог месеца добила сличне критике из САД као Бугарска уочи избора на којима је са власти пао премијер Бојко Борисов, пише бриселски портал Еурацтив.

Те поруке Софији и Београду, које се тичу корупције, подједнако су директне, а једина разлика је што су у Бугарској већ произвеле велики ефекат, с обзиром на то да је дошло до промене власти, наводи бугарска новинарка Антоанета Николова.

Она подсећа да је више чланова Конгреса САД објавило овог месеца писмо у којем критикују све већу корупцију и пад слободе медија у Србији и позивају председника Џозефа Бајдена да не оклева са увођењем санкција у облику замрзавања имовине одређеним појединцима у Србији.

Николова наводи да је реакција председника Србије Александра Вучића била чудна, пошто је рекао да се не плаши замрзавања имовине у иностранству јер је не поседује и поставља питање да ли то значи да је српски лидер себе препознао као могућу мету америчких санкција.

На основу налога који је потписао Бајден, Канцеларија Министарства финансија САД за контролу стране имовине (ОФАЦ) санкционисала је три држављанина Бугарске због корупције и њихове мреже које обухватају 64 ентитета.

– Овај шамар је очигледно узнемирио Вучића и његову владајућу странку. Амерички сенатори у писму о Србији указују на већински државну компанију Телеком Србија и на приватну телевизију Пинк, које цветају захваљујући „обострано корисном односу са владом“. Истовремено, „новинари су изложени готово свакодневним нападима, који све чешће долазе од владајуће елите и провладиних медија“, навели су Репортери без граница у најновијем извештају – стоји у тексту на порталу Еурацтив.

То делује као „већ виђено“, наводи се у тексту, пошто су уочи парламентарних избора у Бугарској 4. априла два америчка сенатора написала су да је „Бугарска забележила најнижи резултат у Европској унији и на Индексу перцепције корупције организације Транспаренси интернешенел за 2019. и на Светском индексу слободе медија Репортера без граница“.

Борисов је изгубио власт на тим изборима.

– Ако су писмо о односима САД и Бугарске потписала два сенатора, оно које се тиче Србије потписало је седам сенатора. Уз то, њихов стил је веома сличан – стоји у тексту.

Истог дана када су сенатори објавили писмо о Србији, 5. новембра амерички медији су открили да Србија није међу позванима на Самит за демократију који организује Бајден, подсећа Николова и додаје да је Вучићева Србија „у друштву искључених“, уз Турску, Белорусију, Русију и само једну чланицу ЕУ, Мађарску.

Додаје да те земље, „према администрацији у Вашингтону, не испуњавају америчке стандарде демократије“, као што није ни Бугарска, док избори нису донели промену.