Прочитај ми чланак

Половни аутомобили поскупљују и до 30 одсто

0

На улицама по Србији возе се све новији аутомобили. Неретки су и "ганц нови", али све чешће виђамо добро очуване половњаке старе по неколико година. Срби их највише увозе из Немачке, Француске и Италије, а ове године они који су планирали да купе половњака, или су одустали или пристали да плате и до 30 одсто већу цену него што је то било прошле године. Нови прописи у Европи сада би могли да буду додатни удар, имајући у виду да све више развијених земаља прибегава борби против загађења ваздуха.

Цена је почела да расте још почетком прошле године. Прво за неких десетак одсто као последица корона кризе и пада тражње, а онда током лета и много осетније. Набавка појединих модела тако је већ почетком ове године била скупља за 20 до 30 одсто.

Практично, аутомобили који су коштали око 7.000 евра сада сада су скупљи и до 2.000 евра.

Ако Немачка буде променила свој Закон о гаранцијама, а то је тренутно једна од горућих тема у овој европској економији, половни аутомобили који из те земље стижу у Србију могли би да буду скупљи од 10 до 20 одсто.

Ако се узме у обзир да је цена половњака у Европи већ скочила због корона кризе и слабије продаје, практично се може рећи да стиже и други нови удар на џеп на увоз аутомобила у Србију.

Немачка је, наиме, недавно најавила измене Закона о гаранцијама, које би требало да усклади са Директивом ЕУ о продаји робе, а које у преводу значе и додатно поскупљење.

Немачко удружење дилера аутомобила, притом, очекује да би усвајање измена закона донело додатни раст цена половних аутомобила за 10 до 20 процената и практично крај продаје старијих половних возила.

Државно удружење независних трговаца моторним возилима чак је и апеловало на немачко Савезно веће у покушају да спречи усвајање ових измена.

„Промене су несразмерно неповољне и неодрживе за трговину моторним возилима“, наводи се у саопштењу БВфК.

Према подацима Српске Асоцијације увозника возила и делова, продаја нових возила у нашој земљи чини око 15 одсто укупне продаје, односно првих регистрација, а чак 85 одсто чине половна возила. Притом је скоро 80 одсто половних возила старије од 10 година, што нас доводи до поражавајуће статистике просечне старости возног парка у Србији, која износи око 17 година.

Подсетимо, када Србија забрани увоз половњака са Еуро 3 мотором, наши возачи ће аутомобил који данас кошта око 3.000 евра плаћати најмање 500 евра више, а најстарији ауто који ће бити могуће увести у нашу земљу имаће 15 година.

У јуну прошле године чак три милиона возила са дизел моторима стандарда евро 4 и евро 5 стајало је на плацевима у Немачкој и чекало купце већином са наших простора, јер су тим возилима нови прописи забранили улазак у градска језгра у многим немачким градовима.

Током 2019. године из Немачке је на источно и југоисточно европско тржиште извезено 226.000 возила, двоструко више у односу на 2018. годину. Корона је прошле године делимично зауставила прилив половњака, мада подаци говоре да је током 2020. у Србију стигло само 750 коришћених возила мање него 2019.

Како би се избегле злоупотребе, продавци у појединим случајевима траже и да се најпре ауто региструје у Србији и да купац затим, уз осталу документацију, приложи и саобраћајну дозволу како би му се вратио ПДВ.