Прочитај ми чланак

Ово су Вучићеве мере за подршку привреди: Да ли је реално?

0

Шта садржи пакет мера за помоћ предузећима: порез на зараде и доприносе плаћаће се на рате; уплата малим фирмама у висини три минималца, великим 50 одсто нето минималца; кредити за ликвидност

ПАКЕТ економских мера, тежак пет милијарди евра, само је први корак помоћи коју државни врх планира како би привреда и грађани лакше пребродили кризу изазвану светском пандемијом вируса корона.

Детаљан план који ће у уторак представити министар финансија Синиша Мали, а у који су „Новости“ имале увид, својеврсни је појас за спасавање егзистенције људи, предузетника и пољопривредне производње.

Он ће обухватити ургентну финансијску инјекцију за велика и мала предузећа, занатлије, паоре, домаћинства и грађане генерално. Сви они могу да рачунају на олакшице и конкретну помоћ, јер, како је поручио шеф државе Александар Вучић, имамо стабилну економску и фискалну ситуацију, а захваљујући монетарној политици НБС и високе девизне резерве, стабилан курс динара, умерен ниво инфлације.

Међу кључним мерама су „убризгавање“ две милијарде евра из банака, а преко гаранцијског фонда, за ликвидност предузећа, као и подршка малим и микро предузећима у вредности већој од 700 милиона евра.

Пакет садржи три сегмента – мере пореске политике, директна помоћ приватном сектору и мере очувања ликвидности у приватном сектору:

1. Биће померен рок за плаћање пореза на зараде и доприносе, за приватни сектор, током трајања ванредног стања, уз каснију отплату настале обавезе у ратама, са почетком најраније 2021. Одлаже се и плаћање аконтација пореза на добит у другом кварталу, а даваоци донација се ослобађају плаћања ПДВ.

2. Директна помоћ предузетницима који се паушално опорезују и који плаћају порез на стварни приход, микро, малим и средњим предузећима у приватном сектору – уплата помоћи у висини минималца, три минималне зараде. Великим предузећима у приватном сектору биће уплаћено 50 одсто нето минималне зараде, а за запослене којима је решењем утврђен престанак рада.

3. Финансијска подршка кроз Фонд за развој, који ће ставити на располагање око 200 милиона евра кредита за ликвидност. Они се неће моћи користити за организовање игара на срећу, лутрије и слично, трговинске делатности, промет нафтом и нафтним дериватима. Србија ће комерцијалним банкама обезбедити и гарантну шему за кредите за ликвидност у износу од две милијарде евра по повољним условима.

Председник Вучић је нагласио и да ће гледати да јавни дуг ниједног тренутка не пређе 60 одсто БДП, и поновио да за, разлику од Хрватске, Србија неће ићи на смањивање плата у јавном сектору. Држава ће додатно уложити и у оснаживање стубова нашег система – Телеком, ЕПС…

– Врло добра монетарна политика допринела је томе да лакше можемо да поднесемо удар у односу на друге земље. Ублажавамо удар, али не обећавам да ће да теку мед и млеко. Зато ћемо брзо и снажно да кренемо и да се изборимо у политичкој и економској расподели у свету када се заврши све са короном. Хоћемо да оснажимо нашу привреду, брже него што ће то други урадити. Планирамо позитиван раст БДП после короне, а и следеће године – поручио је Вучић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже, за „Новости“, да је Влада прихватила већину антикризних мера које је предложила привреда.

– Сада је важно да оне буду што пре спроведене. Овај пакет, уверен сам, очуваће кичму наше економије, омогућиће да наше компаније наставе да производе и пружају услуге. Посебно су значајне гаранције које ће држава давати за кредитирање малих и средњих предузећа, затим корпоративне обвезнице које ће издавати већа предузећа, као и одлагање плаћања пореза и доприноса. Добро је и што нема значајнијих отпуштања радника у време епидемије. Велике фирме које су обуставиле производњу дале су радницима плаћено одсуство.

Да ће пакет подршке економији Србије помоћи привреди да лакше преброди последице кризе, сматра и директор Завода за статистику Миладин Ковачевић. Он каже да би раст БДП, према тренутним пројекцијама, могао би бити од један до два одсто, уместо од четири до пет, колико би било без кризе.

– Држава ће кроз одлагање и померање плаћања обавеза помоћи износом од око 167 милијарди динара. То је скоро еквивалент ономе што се на крају фебруара затекло на рачуну државе, односно толике су биле унутрашње резерве државе.

Он је навео да се спремају пореске олакшице које укључују одлагање пореза на зараде и доприносе, померање аконтација пореза на профит, одлагање плаћања пореза на имовину за предузећа… Додао је и да Фонд за развој има 24 милијарде динара и да ће бити врло јефтиних позајмице са један одсто камате, док ће банке давати позајмице са 3,5 одсто камате.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да су предложене мере добре, да је план који је изнео председник веома амбициозан и углавном прихватљив, али да подразумева велики новац.

– Један део пакета је усмерен на помоћ привреди, а други ка људима који су најсиромашнији, са најнижим примањима. Добра је идеја да се плати онима којима је посао стао због ванредног стања. Мислим да је држава размишљала да би многи од њих могли да је туже, кад све ово прође, па је и ту могућност овим потезом ублажила.

Савић каже и да је изводљиво да сви грађани добију 100 евра, методом „бацања из хеликоптера“, али сматра да не би било фер да се паре дају и онима којима уопште не требају, јер имају милионе. Како каже, то је већ етичко питање.

Економиста Горан Николић каже нам да је пакет економских мера добар и неизбежан:

– Без подршке државе, бизнис у ситуацији изазваној епидемијом не може да опстане. Све мере се своде на упумпавање новца, односно гаранције датим банкама да се подрже домаћа предузећа. Са аспекта запослености важна је помоћ малим и средњим предузећима кроз гарантовање три минималне месечне зараде.

ФРИЗЕРИ ОДАХНУЛИ

БРАЧНИ пар Милош и Надица Јаковљевић, који су власници фризерског салона „Трач МН“ из београдског насеља Миријево, одахнули су када су чули да су се и преудзетници нашли на списку оних који могу да рачунају на помоћ током ванредног стања.

– Старе муштерије су нас звале и распитују се да ли бисмо их примили, али не смемо да радимо. Плашимо се и за здравље наше породице и људи који би дошли на шишање. Немамо приходе, а остали су рачуни и сви остали трошкови. Зато нам је јако важно што можемо да рачунамо на помоћ државе. Ако уплате минималац за раднике и одложе нам плаћање пореза, много ће нам помоћи.

ИЗДВАЈАМО ВИШЕ ОД 10 ОДСТО БДП

СРБИЈА је за сада једина земља у региону, а и шире, која је поред великих држава попут Кине и САД, издвојила више од 10 одсто БДП за ублажавање кризе изазване пандемијом вируса корона. Примера ради, Хрватска је прошле недеље усвојила мере односно одобрила 3,9 милијарди евра за помоћ домаћој привреди и грађанима у актуелној кризи, а власти у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Северној Македонији још нису предузеле такве потезе.

Андреј Јовановић, Директна банка и „Имлек“: РЕАГОВАЛИ НА ВРЕМЕ

АПСОЛУТНО подржавам проактиван став државе и све мере које Влада доноси у циљу превазилажења ове тешке ситуације, у којој се нашла привреда Србије. Одговоран однос државе и подршка од великог су значаја, јер је ситуација веома тешка и непредвидива. Потребно је флексибилно и конкурентно вођење и спровођење свих мера, јер се околности мењају из дана у дан, па и прилагођавање треба да буде у складу са тим.

Мирољуб Алексић, „Алко група“: ЧЕКАМО ДЕТАЉЕ

ВАЖНО је видети како ће неке од мера бити детаљно разрађене. На пример, најављено је да ће држава дати минималац по запосленом месечно и опростити порез на плате 10 одсто. Треба видети ко ће плаћати 55 одсто доприноса, да ли ће то бити послодавац. Онда помоћ није 32.000 динара, него 16.000 динара месечно по запосленом. Тако је и са осталим мерама које је председник поменуо.

Небојша Атанацковић, Унија послодаваца: УЛИВАЈУ ОПТИМИЗАМ

МЕРЕ које је председник најавио уливају оптимизам, али је требало да стигну раније. Можда не би било оволико отказа, можда не би толико радника остало без икавих примања. Треба похвалити најављену исплату минималаца, бригу о сваком појединцу. Упумпавања пет милијарди евра у привреду је заправо горња граница онога што, у односу на БДП, Србија може да поднесе. То је више од онога што смо очекивали.

Ранка Савић, АСНС: НАЈВАЖНИЈА СОЛИДАРНОСТ

ВЕЛИКИ број радника неће имати користи од најављених економских мера, јер око 60 одсто запослених у занатским фирмама, разним малим и средњим предузећима ради на црно. Мере ће у сваком случају бити веће растерећење за послодавце, који морају да измире месечне обавезе за режије, намете. Једини начин да се изађе из ове ситуације је заправо солидарност свих.

Зоран Вујовић, Асоцијација малих и средњих предузећа: УКИДАЊЕ НАМЕТА

ПО речима Зорана Вујовића, председника Асоцијације занатлија, малих и средњих предузећа и предузетника, да би привреда могла да се опорови, неопходно је укидање свих намета док траје ванредно стање и шест месеци након укидања.

– Тромесечни мораторијуми на отплату кредита и лизинга који су сада уведени морали би да буду продужени најмање шест месеци до годину дана. Поздрављамо меру да се исплате минималци, али порези и доприноси и даље остају велико оптерећење.