Прочитај ми чланак

Нови удар на кућни буџет

0

eps

(Блиц)

У Србији још нису завршене све неопходне процедуре око избора јавног снабдевача, због чега се не очекује да би струја могла да поскупи од 1. априла. Према проценама реално је очекивати да струја поскупи тек од 1. маја, а раније је најављено да би то требало да буде од 1. априла и то за око 10 одсто.

У Електропривреди Србије (ЕПС) чине све што од њих зависи да те процедуре буду што пре окончане, да би могли поднети захтев за поскупљење електричне енргије, али није реално да оне буду завршене до 15. марта, рекао је на конференцији за новинаре директор за дистрибуцију ЕПС-а Дејан Васић.

Због тога се не очекује да ће електрична енергија поскупети од 1. априла, јер је неопходно и да потрошачи 15 дана пре одлуке о поскупљењу, буду обавештени о томе.

Управни одбор ЕПС-а је крајем фебруара изабрао зависно привредно друштво, у саставу ЕПС-а, које ће се бавити јавним снабдевањем потрошача по регулисаним ценама, али је сада неопходно да Влада Србије да сагласност на избор тог снабдевача.

Очекује се да би влада ове или следеће недеље могла да ту сагласност, рекао је помоћник министра енергетике Дејан Трифуновић.

После тога тај јавни снабдевач мора да добије лиценцу од Агенције за енергетику (АЕРС) за обављање делатности јавног снабдевања и тек онда ће оно бити у прилици да затражи поскупљење електричне енергије.

АЕРС-у је такође потребно одређено време да размотри захтев за корекцију цена струје и да изврши анализе и процене оправданости тог захтева.

У ЕПС-у нису желели да прогнозирају датум до кога би све те процедуре могле да буду завршене, што је предуслов за поскупљење струје.

Према проценама реално је очекивати да струја поскупи тек од 1. маја, а раније је најављено да би то требало да буде од 1. априла и то за око 10 одсто.

Струја у Србији последњи пут је поскупела 1. априла 2011. године у просеку 15 одсто, а пре тога у марту 2010. година у просеку за 10 одсто.

Просечна цена електричне енергије у Србији је 5,5 евроценти по киловат-часу.