Прочитај ми чланак

Нељудски услови рада у фабрици “Леони” у Краљеву

0

Услови рада у краљевачком огранку фабрике за производњу каблова "Леони" нису нимало задовољавајући, каже за Луфтику један од радника који је желео да задржи анонимност. Ова фирма тренутно има четири фабрике у Србији: у Краљеву, Прокупљу, Малошишту и Нишу, а радници у њима нису задовољни условима рада, као ни хигијенским и безбедносним условима. Жале се на предугачке смене са премало пауза и неплаћен прековремени рад, као и проблеме када је у питању њихова безбедност и њихово решавање.

Због лоших и нељудских услова у фабрици „Леони“ у Краљеву Луфтици се јавио незадовољан радник који је желео да остане анониман. Каже да је пре запошљавања у тренинг центру речено како се ради о фабрици која брине о својим радницима, са добрим условима рада и да је посао лак.

С обзиром на то да у фабрици тренутно раде и анонимни саговорник и његов брачни партнер, каже да су их убеђивали да супружнике не стављају у исту смену, што је њима битно због детета које треба да воде у вртић, али да се ситуација после неког времена променила и сада обоје раде исту.

– Супружник је радио прву или другу смену и све је било ок док нису рекли да наша линија нема усаглашене смене. На моје питање да ме ставе на линију која има две смене, казали су да не постоји таква линија што није истина. На питање да ме пребаце код супружника на линију где би ме шеф ставио у супротну смену, рекли су да не може јер Еви 297 фали радника. Нека брачни партнер види да се уклапа и да мења смене, како ми радимо – рекао је саговорник Луфтике.

Први уговор се потписује на 3 месеца, а потом на још 3, 6 или годину дана у зависности колико су задовољни појединцем. Почетна плата је минималац, али се, како им је речено, потом повећава и добијају се бонуси, који су најчешће укинути без било каквих објашњења.

Незадовољни радник каже да су са радом почели чим су се спустили у погон, без икаквог тренинга. Због тога су их уверавали да им се с почетка неће бележити грешке.

Такође су свакодневно изложени грђењу, јавним прозивкама и пожуривању уз претње да ће радити прековремено или да ће их заменити радницима из Румуније.

– Жене раде 7 и по сати у полусавијеном положају над таблом, и само чују вику „убрзајте или остајете до пола један ноћу да радите“, „убрзајте се или ћете радити и суботом и недељом“. А од тог „убрзајте“ ако се нешто погрешно упинује јавно те позову и пишу твој број картице на табли која се налази испред сваког корака. Кажу, ако нећете да радите, довешће Румуне да раде за мању плату него што ми имамо.

Прековремени рад викендом није плаћен уз изговор да радници добију један нерадни дан током недеље због недостатка материјала, што није њихова кривица већ испорука или касни, или није наручена на време. Саговорник каже и да због прерасподеле радног времена уводе обавезан рад од 10 сати без права на годишњи одмор, који им законски припада.

– Колегиница која је недавно почела поломила је раме јер је папучица на платформи која се окреће била поломљена. Жена је запела и седела од пола 9 до пола 11 да потпише изјаву, а затим отишла таксијем у хитну. Њихов коментар је био да јој није ништа, него је смотана па запела јер не пази – истиче саговорник.