Прочитај ми чланак

НАЦИОНАЛНО УДРУЖЕЊЕ МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНА: Производња струје најмање штети природи

0

Члан Управног одбора Националног удружења мини хидроелектрана Бојан Миловановић изјавио је за Н1 да такав вид производње електричне енергије најмање утиче на природу. Истакао је и да мини хидроелектране не троше воду, већ само водну снагу, док исту количину воде, истог квалитета, враћају у речни ток.

Миловановић је демантовао наводе са данашњег протеста у Београду да ће у Србији бити изграђено више од 800 малих хидроелектрана због чега ће 2.200 планинских водотокова завршити у цевима.

„Апсолутно није тачно, Законом о Просторном плану Републике Србије и просторним плановима општина дефинисане су само потенцијалне локације за изградњу малих хидроелектрана, и сваки инвеститор који се општини обрати са захтевом о информацији о локацији, може добити могућности и ограничења“, казао је он.

Тренутно је у Србији изграђено 90 малих хидроелектрана, а процена Министарства енергетике је да се од око 850 предложених локација, за изградњу постројења може искористити максимално до 400, додао је он.

Истакао је и да у Европи тренутно има око 24.000 изграђених мини хидроелектрана, те да производнај струје на тај начин најмање утиче на природу.

„Примера ради чак 250 пута мање него термоелектране. Емисија угљен-диоксида је само четири грама по произведеном киловату електричне енергије, док је код термоелектране чак 1.040“, навео је Миловановић.

Учесници протеста, с друге стране, малим хидроелектранама замерају што наводно исушују водотокове, чиме утичу негативно утичу на биљни и животињски свет у свом окружењу. Миловановић тврди да мини хидроелектране не троше воду, већ да само користе водну снагу, док се иста количина воде, у истом агрегатном стању и истог квалитета враћа у речни ток.

„То је врло јасно прецизирано Законом о водама, где свака три месеца Институт за јавно здравље долази на сваку малу хидроелектрану и узима узорке и изнад водозахвата, испод водозахвата, и на испусту саме мале хидроелектране“, истакао је он.

Сматра и да је грешка Удрзужења што и претходних годину и по дана није урадило ништа на едукацији становништва како би доказали колико су грађани „обмањивани“ и колико је за државу добро да се што више улаже у обновљиве изворе енергије.

Досад је, према његовим речима, у производњу струје из „зелених“ извора уложено више од милијарду евра, од чега 200 милиона евра у мале хидроелектране.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!