Прочитај ми чланак

МРАЧНЕ ТАЈНЕ СА КРУЗЕРА: Сви спавају са свима; ради се 80 сати недељно

0

Премда крстарења на крузерима делују попут путовања из снова, није све мед и млеко, тврди крупје познат само као Блејк, који је у шест година радио на два крузера - једном луксузном и једном јефтинијем.

a

Премда крстарења на крузерима делују попут путовања из снова, није све мед и млеко, тврди крупје познат само као Блејк, који је у шест година радио на два крузера – једном луксузном и једном јефтинијем.

Његова прича о ниским платама, ужасним собама и инцестуозном понашању шокирала је јавност. Рекао је да је једна од најшокантнијих ствари које је открио чињеница да већина запослених на крузерима има сексуалне односе и да нито никоме није лојалан, пише Даилy Маил.

„Сећам се једног пара за који су сви мислили да ће се венчати, али мушкарцу је истекао уговор месец дана пре њеног па се вратио у Уругвај где је хтео да је сачека. И пре него што је слетео, она је већ била с другим“, присетио се.

Блејк каже да је у првом уговору који је потписао имао плату 950 долара и сваку напојницу коју би добио су му узимали. Односно, ако би скупио 950 долара у напојницама, редовну плату није ни добијао. Међутим, каже да није био у најгорем положају. Неки чланови послуге зарађивали су тек 200 долара месечно.

Открио је да му је било тешко носити с лошим условима становања на крузеру. Собу од четири и по квадратна метра делио је с другим мушкарцем, а то је био готово упола мањи простор од уобичајене гостињске собе. Како би добио што више простора, научио је да се тако спакује да му готово цео живот стане у један уски ормарић.

Што се гостију тиче, Блејк је открио да они најбогатији знају бити најгори. Сећа се једног америчког магната који је обожавао да се коцка. Једне ноћи је жена случајно окренула једну његову коцкицу након што их је бацио, а он је изгубио неколико стотина долара.

„Гурно ме и шапнуо ми да видим како ће је сад расплакати“, каже Блејк, а богаташ је тад почео урлати на жену, вређати је и псовати све док се стварно није расплакала.

Али, Блејк није једини незадовољан с радом на крузеру.

Брајан Давид Брнс, који сад живи у Лас Вегасу, почео је радити на крузеру са 30 година и први је Американац у историји који је на „Царнивал Цруисе Линеу“ одрадио комплетан уговор без прекида. О томе је написао књигу „Цруисе Цонфидентиал’, пише Даилy Маил, и његова су искуства налик Блејковим.

Рекао је да је понекад било врло тешко одржати професионалност, посебно с гостима који се нису престајали жалити или с алкохоличарима. Зато је посада иза затворених врата давала себи одушка.

„Имали смо надимке за различите националности, но углавном се вртело око дебелих Западњака, посебно Американаца. У ресторану смо о гостима често причали као о ‘кравама’ и ‘воловима’ што и није далеко од истине јер многи су огромни, притом и цео дан једу. Што се тиче понашања гостију, мислим да је највећи проблем ако је неко јако пијан. У књизи описујем и ситуацију с једном ужасном, гротескном породицом која је моју помоћну конобарицу довела до потпуног слома живаца усред вечере. Био ми је то један од најгорих тренутака у животу“, каже Брнс.

Открио је и да су многи запослени као и он радили по сто сати недељно, 15 седмица узастопно.

„Посао никад не престаје и заправо је ропски. У Америци, примера ради, охрабрујемо запослене, они имају своја права, свој глас и поштовање. Чланови посаде на броду немају ништа од тога“, каже и додаје: „Најгора ствар је то што те корпорација поседује. Они контролишу шта једеш, кад једеш, кад можеш ићи у WЦ, колика ти је температура ваздуха у кабини, све. Ако сте тај дан одрадили 12 сати, али те требају још четири сата, нико те ништа не пита, само радиш.“