Прочитај ми чланак

Медведев: ЕУ политичари понекад не знају шта хоће

0

 
„С нервозом посматрамо развој у ЕУ. Понекад изгледа да нашим европским партнерима недостаје енергије и воље за доношење одлука, а постоје и бесконачне размирице око тога шта је боље – фискална консолидација или економски развој“, рекао је Медведев.

„Чини се да се наши европски партнери крећу ка споразуму, али је главно да још није касно за то“, указао је он.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је изјавио да Москва са забринутошћу и нервозом прати економску кризу у Европској унији.

Према његовим речима та криза представља веома озбиљну претњу руским економским показатељима.

Медведев се у заједничком интервјуу за француску агенцију АФП и лист „Фигао“ пожалио да лидерима ЕУ понекад недостаје „енергије и воље“ за решавање својих проблема због неслагања око тога да ли пружити подршку строгим мерама штедње или економском расту.

„Ми то видимо као веома опасну претњу“, рекао је Медведев пред данашњу радну посету Паризу ради разговора с председником Француске Франсоа Оландом и додао да Русија „у великој мери зависи од онога шта се дешава у економијама ЕУ“.

Премијер Русије је указао да чланице ЕУ учествују с половином у руском трговинском промету и да Москва држи око 41 одсто својих девизних резерви у еврима.

Преговори ЕУ о дугорочном буџету, вредном билион евра, окончани су у петак без споразума јер лидери тог 27-очланог блока нису успели да преброде наизглед непремостиве разлике око тога како смањити буџетске издатке.

Медведев је рекао да Русија нарочиту пажњу поклања „слабим карикама“ у еврозони, као што су Грчка и Шпанија, али је истакао да Москва нема намеру да смањује удео евра у својим девизним резервама.

Он је нагласио да је у разговорима с лидерима ЕУ, укључујући предсеника Француске и немачку канцеларку Ангелу Меркел, „увек истицао важност да евро настави да постоји као стабилна резервна валута“.

(Танјуг)