Прочитај ми чланак

Како Вучићева власт сваког власника аутомобила закине у просеку 330 евра годишње

0

Од када је Вучић дошао на власт, држава је акцизе на моторно гориво повећала за 70% чиме сваком власнику путничког возила у Србији у просеку из џепа годишње извуче додатних, приближно 330 евра!

Цена моторног горива директно зависи од цене сирове нафте на светском тржишту, али и од акцизе које државе зарачунавају као фиксни намет по сваком литру продатог горива. Зато се цене горива на пумпама разликују од земље до земље, зависно од тога колико Владе малопродајну цену оптерете акцизама.

Каква је ситуација у Србији? Катастрофална, јер је Вучићев режим осиромашеном становништву повећао овај намет од 2012. године за шокантних 70%! Наиме, при његовом доласку на власт, акциза је износила 35,57 динара по сваком продатом литру, а сада је 59.48 динара по литру. Дакле, Вучићевом вољом сваки возач приликом танковања горива плаћа 24 динара илу 0.2 евра више по сваком сипаном литру!

У пракси то изгледа овако. Ако просечан власник аутомобила у пређе 20.000 км годишње и уколико аутомобил у просеку потроши 8 литара горива на 100 км (8л/100 км), то значи да у просеку потроши 1.600 литара горива. С обзиром на то да је власт повећала акцизу за 0.2 евра – то значи да Вучићевом вољом просечни власник аутомобила плаћа око 300 евра више на годишњем нивоу.
Александар Вучић Александар Вучић

Дакле, до 2012. просечан возач је годишње плаћао око 480 евра а данас око 810 евра – разлика је огромна и доказује још један начин како власт извлачи новац из џепа осиромашених грађана!

Последица овакве политике државе је да је у Србији, моторно гориво драстично скупље неко у Босни и Херцеговини или Северној Македонији које су на сличном нивоу економског развоја и животног стандарда.