Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Српски авион кошта као ауто

0
srpski avion SILA 450 C

Фото: Танјуг/С. Петровић

Краљевачка компанија Аеро ист Европа производи лаки авион СИЛА 450 Ц који је све траженији у Европи, казао је власник компаније Милорад Матић.

Матић је за нови број магазина „Бизнис и финансије“ истако да је то потпуно домаћи производ који је добио све неопходне међународне сертификате, међу њима и најрестриктивнији сертификат немачког ваздухопловства, што је први пут у историји српске авијатике.

„Највећи број наручиоца авиона Аеро-Еаст-Еуропе су европске школе за обуку пилота, али и приватна лица, с обзиром на то да један авион кошта као нешто скупљи аутомобил“, навео је Матић.

Он је додао да његова компанија прави авионе који су специјализовани и за превоз болесника, а користе их доктора без граница који се баве хуманитарним радом у Африци.

У Србији је до сада продато петнаестак авиона СИЛА 450Ц.

„Предузеће све материјале за израду авиона увози, првенствено из Европе и САД, и принуђено је да их плаћа унапред. Истовремено, купци из Европе унапред уплаћују само капару, а разлог је што Србију још доживљавају као нестабилно подручје“, рекао је Матић.

Он је истакао да је највећи проблем за његову компанију што су обртна средства, неопходна да би мало предузеће опстало на тржишту, практично недоступна у Србији.

„Банкарске позајмице за мале фирме су изузетно скупе, док су велика предузећа заштићена захваљујући политичким интересима“, навео је Матић.

Према његовим речима, проблем је и што на тржишту радне снаге нема радника са потребним квалификацијама јер систем образовања не прати потребе привреде.

„Недостатак повољних извора финансирања и квалификованих кадрова су и главни разлози што фабрика производи само 10 до 15 авиона годишње, иако су њени капацитети пет пута већи“, казао је Матић.

Извор: Бета