• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • Caporalato израбљивачки пакао – 700.000 модерних робова на италијанским пољима
Прочитај ми чланак

Caporalato израбљивачки пакао – 700.000 модерних робова на италијанским пољима

0

У Италији живи војска „невидљивих“ радника. Људи за чије се постојање и не зна, али без њихових руку би се урушио пољопривредни сектор.

То су странци који раде на пољопривредним добрима, далеко од насеља, најчешће смештени у рушевне бараке, искоришћавани и потплаћени од стране италијанских предузетника и “ caporalе“ (caporalato -систем илегалног запошљавања за сезонске пољопривредне радове).

Од севера, па до крајњег југа Италије, њихов рад је неопходан како би пољопривредни сектор могао остваривати профит, али ти људи остају заробљени у тишини која никога не узнемирава.

Према првом „Извештају о“ caporalatu „и агромафије“, које је направио FLAI CGIL (одсек највећег италијанског синдиката који окупља раднике у агроиндустрији), ради се о 700.000 радника у регуларном или нерегуларном радном односу. Више од пола (око 400.000 хиљада) од тих људи ради у систему „caporalata „.

Из сиромашних земаља Европе и северне Африке, али и с југа Италије, сваке године се на италијанска имања запути војска надничара. Често су протагонисти, на своју несрећу, свих врста искоришћавања којесе граничи са ропством.

Феномен робовске радне снаге није присутан само на југу Италије. За ову врст искоришћавања се углавном веровало како се примењује само у јужним италијанским покрајинама и како је немогуће да се на „напредном и цивилизованом северу“ тако нешто догоди.

Из извештаја синдиката се види како је распрострањено једнако на целој територији Италије. Овлашћени синдикални истражитељи FLAI CGIL су открили послодавце који се користе оваквом врстом „услуге“ широм Италије у истој мери. Ти предузетници обмањују и варају стране раднике не исплаћујући им зарађени новац, упошљавајући их „на црно“, што је пропраћено свим облицима понижавања и насиља, како психичког тако и оног физичког.

„Феномен цапоралата је у Италији еволуирао“, рекао је синдикалним повереницима Иван Сагнет, портпарол надничара који су у лето 2011. организовали штрајк у месту Нардо, провинција Лече. Данас је Иван запослен у ФЛАИ ЦГИЛ за провинцију Пуља. „Један caporale задужи 4-5 поља за бербу, на које шаље своје заменике да надгледају раднике, а сам се бави организацијом превоза, води кухињу и координира своје подчињене.

У месту Нардо“ капо де капи „(како га је назвао Иван) био је један Тунижанин. Он је заповедао свим caporalima у месту. У пољопривреди у тој зони 15-20 људи је надзирало 500-600 радника „, рекао је Иван синдикалним истражитељима.

 

Мизерна плата надничара
Плате надничара су увек биле ниске и често су касниле или нису исплаћиване у целости. Надничар у пољопривреди, који ради на југу Италије, плаћен је 3,5 € по убраном сандуку парадајза, док је на северу плаћен 4 € у берби агрума. Наравно, сви су запослени на црно. Дневно се ради 12-16 сати, а од плате се одбија 5 € за превоз, 3,5 € за сендвич, 1,5 € за воду. Сав тај новац присваја ‘ caporale ‘ за себе „, изјавио је Y.S

Организовани криминал кроз пољопривреду оствари 15-20% свог профита

Овај нехумани систем искоришћавања није могао проћи неопажено мафијашким организацијама. “ caporalаtо“ је постао кажњив по закону републике Италије тек 2011. године и тек је онда изашло на видело колику улогу у свему томе имају „Коза ностра“, „Камора“, „‘Ндрангета“ те остале криминалне групе.

Све оне имају значајну улогу у овом систему, који им је извор „сигурне“ зараде. Процењује се како зарада „агромафије“ износи 12-17 милијарди €, што чини 15-20% укупног прихода мафијашких организација. Сва ова добит је била из система искоришћавања робовске радне снаге и продајом прехрамбених производа из увоза, а који се продају у свету као производи „Маде ин Итали“. Ова препродаја лажних италијанских артикала је донела добит криминалним групама у износу 60 милијарди €, а порасла је за 128% у последњих десет година.

„Пољопривреда је за криминалне организације један од најважнијих сектора у којем могу ‘прати новац’ који долази из њихових традиционалних активности. На пример, пољопривреда у Фођи је под јаким утицајем Каморе (напуљска мафија оп.а.). Стотине возача камиона, за време сезоне, сваки дан долазе из Напуља до пољопривредних добара у Фође, с ‘позајмљеним’ именима изнајмљују земљу од локалних пољопривредника, а новцем зарађеним продајом дроге, лихварењем, ‘рекетом’ итд, узимају производе које потом легално одвозе и продају у напуљској регији “ , стоји у изјави Y.S

Криминалне организације управљају целим системом продаје воћа и поврћа. „Истраге које су вођене прошле године, а посебно оне које је водила напуљска ДИА (Direzione Investigativa Antimafia), установиле су да је већи део предузетника који се баве продајом воћа и поврћа под јаким утицајем криминалних организација.“, Стоји у извештају које је написао Маурицио Де Луциа, један од судија истражитеља ДИА на националном нивоу.

Како би се сузбио овај феномен усвојене су нове законске регулативе. Једна у септембру 2011. , Којом је цапоралато сврстан међу тешка кривична дела и она у јулу 2012., када је усвојен закон који надничари осигурава дозволу боравка у Италији, ако пријави послодавца који се користи системом caporalata. На жалост, оне нису донеле очекиване резултате. Подаци ипак говоре како се нешто успело направити у том смислу. Од јануара до новембра 2012., ухапшено је 435 особа за кривична дјела трговине робљем и искоришћавања робовске радне снаге. Од ступања на снагу тог закона, за кривично дело caporalata су окривљене 42 особе.

На све ово, прилично чудну изјаву је дао главни државни тужилац из Фође, Винчензо Русо. Он је лично водио истраге о трговини људима (тј. робљем, у овом случају) и искоришћавању робовске радне снаге, те стога још више чуди његова поређење.

„Будимо искрени, за предузетнике је цена рада у Италији превисока, али то не оправдава упошљавање људи ‘на црно’ и то на овакав начин. Овај механизам запошљавања је заживео управо због тога, због цене рада прописане законом и због кризе. То вам је као утаја пореза. Шта је порески систем ригиднији и порези већи, то ће више бити оних који ће га утајити. У то нема никакве сумње. Дакле, ако се цена рада снизи, могуће је да ће и овај начин експлоатације престати „, рекао је Винчензо Русо.

izvor(i): http://image.slidesharecdn.com/caporalatomappe-121210091502-phpapp02/95/slide-1-638.jpg?1355152611 | http://www.ilfattoquotidiano.it/2012/12/10/caporalato-e-mafie-700mila-schiavi-nellagricoltura-italiana/441656/ | http://www.ilfattoquotidiano.it/2012/12/10/caporalato-e-sfruttamento-non-solo-sud-schiavi-nei-campi-da-tortona-alla-franciacorta/441749/#.UMtIvQ-NVZw.facebook

 

(Адванце)