Прочитај ми чланак

Мило и Брано у центру скандала „тешког“ милијарде евра: Сарадња са Коза ностром…

0

Недавно хапшење Матеа Месине Денара, човека који је означен као шеф озлоглашене Коза ностре, поново је у центар јавности поставило везе италијанске мафије са Балканом. Током 2021. године откривен је судски документ у ком је председник Црне Горе Мило Ђукановић означен као човек који је сарађивао са Коза ностром, преко посредника, а све уз помоћ брата Аца. Ово је случај који је свима најсвежији, али Ђукановић је и почетком двехиљадитих довођен у везу са италијанским подземљем, само што је тада у фокусу била мафијашка организација Камора.

Почетком двехиљадитих година, тада премијер Црне Горе Мило Ђукановић нашао се у средишту истраживања тужилаштва у Напуљу, које га је означило као човека који је умешан у „дуванску мафију“ из Италије, која шверцује дуван преко Црне Горе.

Он се теретио за мафијашко удруживање и шверц цигарета преко Јадрана. Међутим, Ђукановић је само једно од и те како познатих имена која су се нашла на мети италијанских органа. Поред њега, осумњичени за шверц цигара били су Бранислав Брано Мићуновић, Бранислав Вујошевић, Веселин Баровић, Душанка Пешић Јекнић и српски држављани Андрија Драшковић и Станко Суботић Цане.

Они су се сумњичили за шверц цигарета преко Црне Горе у периоду од 1994. до 2002. године, а све за потребе Паола Савина, високорангираног припадника италијанске мафијашке организације Камора.

Тужилаштво у Напуљу означило је Мила Ђукановића као кључну особу у незаконитој трговини која је Црну Гору користила као транзитну тачку за кријумчарење милиона цигарета преко Јадранског мора у Италију, након чега су цигарете дистрибуиране широм Европске уније (ЕУ).

У оптужници се налазио и транскрипт прислушкиваних телефонских разговора Ђукановића са особом из италијанског подземља.

Према наводима италијанских медија, Ђукановић је био задужен за праћење активности организације коју је предводио Паоло Савино.

Тадашњи премијер Црне Горе нашао се под великим притиском да се изјасни о својој наводној умешаности у шверц цигарета, али је он током читавог процеса оштро демантовао наводе италијанског тужилаштва.

Опозиција у Црној Гори тражила је тада да Ђукановић оде у Италију како би појаснио своју наводну умешаност, али је премијер одбацио те захтеве. Он је рекао да је Црна Гора легално коришћена као транзитна тачка за отпрему цигарета из луке Бар у Италију.

Ђукановић је тим поводом сазвао конференцију за новинаре у главном граду Подгорици како би демантовао оптужбе као „одвратан политички трик“, усмерен на криминализацију њега и његове земље.

„Реч је о голим неистинама, измишљотинама и подметањима, без покушаја да се иједан од таквих навода докаже, срачунатим на моју моралну и политичку дискредитацију“, навео је Ђукановић у писму парламенту који је затражио његову оставку.

Међутим, он је касније ипак отпутовао у Бари, али истицао да то чини због своје воље и на лични захтев, све како би надлежним италијанским органима предочио истину у вези са дугогодишњом истрагом која се у тој земљи водила против њега.

По повратку у Црну Гору, Ђукановић је негирао тврдње да га је током боравка у Италији штитио дипломатски имунитет.

„То елементарно није тачно. Самоиницијативно сам отишао у Бари да пружим све неопходне информације да би људи схватили да имају погрешну перцепцију онога што се тада дешавало у Црној Гори и да схвате да се одвијао посао, који је у складу са нашим правним системом“.

Спас у задњи час

Иако је оштро негирао употребу дипломатског имунитета, који је имао као премијер Црне Горе, оптужбе против Ђукановића су одбачене, а сматра се да је на одлуку италијанског тужиоца Ђузепеа Шелзија утицао управо имунитет Ђукановића.

Када је реч о осталим личностима које су се нашле на оптужници, поступак је против њих вођен пуних 18 година, да би 2019. застарео.

Тако је од великог „мафијашко-политичког“ земљотреса епилог био једно велико ништа, обзиром да нико од оптужених, укључујући Брана Мићуновића и Станка Суботића Цанета, није одговарао за наводни шверц цигарета за италијанску Камору.

Браћа Ђукановић у пословима са Коза ностром

Само две године након што је случај шверца цигарета застарео, Ђукановић се нашао у средишту новог скандала са италијанском мафијом, овог пута са братом Ацом.

Ђукановићи се доводе у везу са албанским нафтним тајкуном Резартом Тачијем, који је проневерио милионе за потребе мафијашке организације Коза ностра. Сведок у овом случају поделио је са судом свој разговор са Милом Ђукановићем, у ком се спомињу планови о улагању у Прву банку Црне Горе.

У питању је документ истражног судије из Палерма Алфреда Монталта, у предмету који се бави случајем албанског тајкуна. Тачи је годинама био познат по пословању у нафтној индустрији и својевремено се сматрало да је најбогатији човек у Албанији. Једно време био је и власник италијанског фудбалског клуба Парма, а чак је преговарао и о куповини Милана, у време када је његов власник био Силвио Берлускони.

Разговори који су снимљени у јуну 2021. године доказују да је Тачи био у контакту са браћом Ђукановић. У једном од њих, од непознатој особи говори да ће им се исплатити уколико отворе рачун у „председниковој банци“, мислећи на Прву банку Црне Горе.

Даниеле Честагали, један од осумњичених у овом поступку сведочио је на суду о разговору који је водио са Тачијем.

“Нисам ти одговарао јер ме је звао он, добили смо позив од председника Црне Горе. Рачун је отворен у његовој банци, тако ће председник дуговати услугу. Тачи је звао председниковог брата (Ацо Ђукановић прим.аут.), после два минута је и председник звао и рекао – донеси их овде, остави их тамо, јер тако капитализујеш мене, а ја ти све покривам“, испричао је Честагали.

Тачи и неколико италијанских држављана сумњиче се да су проневерили више од 20 милиона евра. Како показује извештај истражног судије, до кога је дошао портал РТЦГ, у овом случају учествовали су црногорски председник и његов брат, који је, иначе, појединачно највећи акционар Прве банке Црне Горе.

Овај случај до данас није добио епилог, а црногорски председник оштро је демантовао наводе о било каквом виду сарадње са италијанском мафијом.