Прочитај ми чланак

Булатовић: На прагу смо затирања сточарства

0

Пре више од годину дана почели смо са упозорењима министру пољопривреде да хитно мора нешто учинити поводом све тежих услова у које запада наше сточарство. Власт се оглушила о алармантне податке који јасно указују да смо на прагу затирања сточарства и тврдоглаво пласира лажи како се стање у овој пољопривредној грани тенденциозно побољшава - наводи се у изјави Дејана Булатовића, потпредседника Странке слободе и правде.

– Да није тако, демантују јавно доступни подаци. Док у Србији субвенције из године у годину опадају и касне, истовремено у Немачкој годишње субвенције по једној крави износе 2.000 еура, у Француској 1.700, а у Шпанији 1.500 еура. Да се некада ипак одговорно третирало сточарство у Србији, пример је аутоматизација производње у “ПКБ”- у, док је њиме руководио град Београд.

2012. године у „ПКБ“ -у је извршена аутоматизација производње, те отворена нова фарма за 2.500 крава, вредна 8,5 милиона еура, која је у великој мери допринела побољшавању општих услова и квалитета рада и чувања стоке. И док је тада свака крава имала на располагању 10 метара квадратних простора, уз две, највише три муже дневно, сада смо сведоци аутентичних снимака исцрпљене стоке на фармама данашње „Ал Дахре“ (некадашњег “ПКБ”), која услед четири муже дневно на високим летњим температурама није у стању ни да стоји на ногама.

Такође да подсетим, “ПКБ” је у свом саставу имао и фарму кока носиља, две фарме са по 1000 музних грла, фарму товних јунади и фарму приплодног подмлатка. “Ал Дахра” је све то угасила, а 700 радника је оставила без посла.

Можда најексплицитнији детаљ уништавања сточарства и самог „ПКБ“-а свакако је гашење постројења за биомасу, приликом чега је чувени котао вредан 160.000 еура, који је загревао пластеник раног поврћа уништен и продат у старо гвожђе. Плод рада српских институте, министарства и образовних установа, „Ал Дахра“ је претворила у отпад. Важно је речи да су технологију рада котла покушали да примене и Данци и Немци, међутим, ипак нису успели.

Бивши „ПКБ“ није свемирски брод, већ је олупина која тоне. Сточарство није у успону већ у великој опасности да се потпуно затре. Зато испред Странке слободе и правде поново апелујемо и тражимо од министарства низ хитних мера које ће осигурати опстанак говедарства у нашој земљи – навео је Булатовић у изјави медијима.