Прочитај ми чланак

БЕЧ: Србија мора да гради Јужни ток по ЕУ правилима или да гасовод препусти нама

0

evropska-energetska-zajednica-clanstvo-1

Беч –Секретаријат Европске енергетске заједнице (ЕЕЗ) позвао је Србију да у року од два месеца исправи пропусте, пошто није испунила своје обавезе из правилника те заједнице о власничком раздвајању на тржишту гаса.

У саопштењу, објављеном на сајту ЕЕЗ, наводи се да је у „Образложеном мишљењу” Секретаријата у случају ЕЦС-9/13 против Србије, поновљено мишљење да Србија није испунила обавезе из Уговора енергетске заједнице који се односи на раздвајање два вертикално интегрисана гасна предузећа.

Према оценама тог тела, два лиценцирана предузећа у Србији за транспорт гаса, државни Србијагас и Југоросгас, чијих је 50 одсто у власништву руског Гаспрома, нису спровела своју обавезу да раздвоје производњу од транспорта гаса, како то захтевају енергетска правила Европске уније.

Нераздвајање двеју компанија за транспорт гаса је, наводи се у образложењу Секретаријата, основна препрека за развој конкурентног тржишта гаса у Србији а, како се додаје, негативно утиче и на развој ширег регионалног тржишта гаса, као и на ургентно потребне инвестиције у гасну инфраструктуру.

Ефективно одвајање активности у транспорту од производње и снабдевања је, према мишљењу Секретаријата, камен-темељац процеса отварања тржишта.

„У светлу одговора Владе (Србије), Секретаријат може да поднесе предмет Савету министара на одлучивање о усаглашености Србије са прописима Енергетске заједнице”, пише у саопштењу.

(Танјуг)