Прочитај ми чланак

Бачевић: Неће бити задуживања за канал Београд – Солун

0

БЕОГРАД –Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милан Бачевић изјавио је данас да се Србија неће задуживати за канал Београд-Солун, већ да ће, када дође време, за његову изградњу бити пронађен модел финансирања, саопштило је Министарство.

 

Бачевић је за Кинески међународни радио рекао да би канал Београд-Солун био од вишеструке важности за Србију.

Он је истакао да је председник Србије Томислав Николић током сусрета са представницима Грчке и Македоније помињао изградњу тог канала и да званични разговори са те две земље тек предстоје.

Бачевић је у званичној посети Кини од 21. јануара, а његова посета је, како је изјавио, искључиво везана за просторни план Републике Србије.

Њаваљено је да ће Бачевић данас и у суботу обићи град Ји Чанг и највећу хидроцентралу на свету „Три клисуре” на реци Јангце.

Влада Србије је јуче овластила министра природних ресурса, рударства и просторног планирања Милана Бачевића да са кинеском државном компанијом потпише протокол о разумевању за израду студије оправданости изградње пловног канала на реци Морави кроз Србију.

Како се наводи у саопштењу са седнице Владе Србије, Бачевић је овлашћен да у име Владе потпише тај протокол са кинеском државном компанијом „Чајна Кечоуп груп” (Ћина Гезхоуба Гроуп Цорпоратион).

Бачевић је у једнонедељној посети Кини ради прелимирарних преговора о пројекту пловног канала од Дунава до Егејског мора, кроз реке Мораву и Вардар. Министар би требало и да разговара о нацрту протокола о разумевању са „Чајна Кечоуп груп”.

Како је раније саопштило Министарство, на основу тога ће бити урађена студија изводљивости, анализе, провере и истраживања могућности развоја и реализације тог пројекта.

„Протокол о разумевању само је први корак ка могућој реализацији тог пројекта и тек након тога може се приступити доношењу коначне одлуке, прикупљањем свих расположивих података, сугестија и упутстава о пројекту”, навело је Министарство и истакло да за реализацију тог нацрта протокола нису потребна средства из државног буџета Србије.

Канал би повезао Србију, Македонију, Грчку, Подунавље, Средњу Европу. То би допринело развоју саобраћаја и енергетике, а, уз изградњу система за наводњавање дуж Мораве, побољшали би се услови за пољопривреду.

Министарство је спремно да до половине 2013. године припреми документацију за просторни план канала, уз инфраструктурне објекте.

(Бета)