Прочитај ми чланак

„Блумберг“: Самит Кине и Бразила о Украјини је ударац за Зеленског

0

Амерички председник неће присуствовати мировном самиту у Швајцарској, а мање од месец дана пре његовог почетка Кина и Бразил су саопштиле да планирају да организују своју конференцију о Украјини на којој ће присуствовати и руски, и украјински представници

Мировна иницијатива Бразила и Кине о украјинском сукобу, као и одбијање америчког председника Џозефа Бајдена да присуствује мировном самиту о Украјини у Швајцарској, нанели су ударац Владимиру Зеленском, пише „Блумберг“.

„Главни дипломатски покушај Зеленског да добије ширу глобалну подршку против Русије доживео је двоструки неуспех мање од месец дана пре него што ће се лидери окупити на некада амбициозном самиту (у Швајцарској)“, наводи даље лист.

Бразил и Кина су јуче објавили своју идеју да сазову алтернативну мировну конференцију на којој ће равноправно учествовати и Русија и Украјина, а у исто време сазнало се да Бајден неће присуствовати конференцији у Швајцарској. 

Кина и Бразил су, подсетимо, раније саопштиле да се залажу за преговоре као једини начин који може довести до мира и с тим у вези да је потребно одржати конференцију на којој ће присуствовати и руски и украјински представници. Две државе су стога 24. маја ове године потписале и посебан документ, заједнички меморандум под називом „Заједнички договори Кине и Бразила о политичком решењу за украјинску кризу“, који је потписан и објављен након састанка кинеског министра спољних послова Ванг Јиа и специјалног саветника бразилског председника Селсу Аморима. 

Овај сплет догађаја „баца сенку“ на двогодишње напоре вође кијевског режима Владимира Зеленског да обједини Запад против Русије, закључује „Блумберг“.

Москва је, подсетимо, више пута поновила да је спремна за преговоре са Кијевом. О томе је неколико пута говорио и председник Русије Владимир Путин, који је истакао да Русија жели дијалог, али да неће прихватити ултиматум, као ни мировни план Владимира Зеленског, који, како оцењује руска страна, не одговара реалном стању на терену.