Прочитај ми чланак

Аутономаши траже новац од Републике, а ћуте о Развојној банци

0

Аутономашки политичари и даље ћуте у вези дугова Развојне банке, али зато траже да им Република Србија уступи више финансија.

Потпредседник Владе Војводине Драгослав Петровић изјавио је да ће покрајина тражити да јој се уступи 43 % прихода од акциза сакупљених на територији Војводине.

Петровић је за данашњи новосадски Дневник рекао да ће покрајина амандманом на буџет Србије за 2013. годину тражити да јој држава, уз постојеће приходе од пореза на зараде и добит предузећа, уступи Војводини и 43 одсто прихода од акциза сакупљених на територији Покрајине.

Усвајањем тих амандмана у Скупштини Србије био би реализован уставни минимум од седам процената за финансирање Војводине, казао је Петровић.

Он је рекао да је недавним изменама Закона о буџетском систему доведено у питање финансирање Покрајине на начин на који је то загрантовано Уставом Србије, пошто је умањена основица за обрачун покрајинског буџета.

„Овим амандманима којима се тражи 43 одсто од акциза за покрајински буџет, захтева се заправо поштовање Устава којим је дефинисано да буџет Војводине износи најмање седам одсто републичког“, навео је Петровић.

Подсетио је да још није донет закон о финансирању Војводине, којим би се трајно решило питање изворних прихода Покрајине.Покрајинска влада раније је покренула поступак пред Уставним судом за оцену уставности Закона о буџетском систему, јер сматра да је тим прописом неуставно умањена основица за обрачун покрајинског буџета.

 

(Бета)