Прочитај ми чланак

Ко је Драгослав Петровић, политичар који је сакрио 2 милиона CHF у Швајцарској

0

Проналазак скоро два милиона евра на тајном рачуну некадашњег покрајинског секретара за науку Драгослава Петровића није велико изненађење чак ни за његове некадашње страначке колеге из Демократске странке.

Петровић је годинама словио за сиву еминенцију војвођанских демократа који “кадрује од Бановине и Универзитета, до маргиналних хотела”, како је својевремено навео бивши члан ДС. Као члан Политичког савета странке, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој у три мандата, професор Петровић је оптуживан да је доносио одлуке у искључиво најужем окружењу, игноришући не само страначке колеге, већ често и тадашњег премијера покрајине Бојана Пајтића.

У два наврата је чак и претучен на улици, али се званично никада није сазнало ко стоји иза напада на тадашњег покрајинског функционера, нити је сам Петровић хтео да коментарише нападе. Такође је помињан као човек “који држи све фондове” у Покрајини и “уговара све послове”. Отворено га је прозвао и страначки колега и тадашњи покрајински секретар за пољопривреду Горан Јешић, рекавши да “се аутизам војвођанске власти огледа у томе што се све одлуке доносе у изузетно уском кругу људи”, а да све конце вуче“извесна персона и алфа и омега такве политике“, односно Драгослав Петровић, „на жалост свих чланова странке“.

Многи тврде да је и некада чвсрта коалиција ДС и Лиге социјалдемократа Војводине пукла управо због Петровића, за ког је Бојан Костреш већ тада изјавио да је “камен спотицања” у преговорима Лиге и војвођанских демократа и да “Пајтић мора тај проблем да реши”.. Но, упркос све интензивнијим сукобима унутар ДС и огромним бројем притужби, Пајтић није “решио проблем Петровића”, а он је наставио и са трећим мандатом на месту покрајинског секретара за науку и технолошки развој где је у континуитету био од 2004. до 2012. године, односно до смене власти.

Према тадашњем писању медија, од 2006. године 108 педузећа је добило новац из покрајинских фондова за увођење нових технологија и радних места. Међутим, према тврдњама тадашње опозиције, а данашње власти, многа од њих нису увеле ништа од тога, а новац који су добили је “нестао”. Према оптужбама које су јавно износили посланици СНС, ти милиони су “нестали” управо у Петровићеве џепове, односно рачун у Швајцарској.

СНС је током 2104. сапштио да су и поднели пријаве против Петровића и Пајтића “јер пет приватних фирми није испунило уговорну обавезу да покрену погоне нових технологија, да запосле најмање 20 нових радника, те зато што Пајтић и Петровић нису сами покренули поступак против њих”. На тврдње “да су појединци сакрили чињенице и гнусни наводи да је неко са директорима наведених предузећа поделио новац исплаћен за субвенције тешка и дрска клевета”, Петровић је најавио контратужбу. Међутим, чини се да ни једна ни друга страна нису одмакле даље од међусобних претњи тужбама по медијима, и да је ствар у међувремену “легла”.

“Због Петровића и свега што су он и њему слични радили, Демократска странка не само да је изгубила на изборима, већ је скоро и нестала. Када је пала покрајинска власт, неки су отишли са милионима, неки у нову власт, а неки се склонили и платили “где треба” да их нико не дира. Било шта да је у питању од наведеног, чињеница је да нико од њих никада није законски одговарао”, каже саговорник Нова.рс, некадашњи функционер и бивши члан ДС.

Драгослав Петровић је доктор наука, и од 1991. редован професор Универзитета у Новом Саду. Више година је био директор Института за физику на ПМФ-у, в.д. директора Института за нуклеарне науке Винча, секретар Фонда за науку Војводине, председник Већа за развој и проректор Универзитета у Новом Саду, председник Савеза научних фондова Југославије и члан Председништва Југословенског друштва за физику кондензоване материје, потпредседник Удружења професора и истраживача СЦГ и председник Астрономског друштва „Нови Сад“. По последњем увиду у имовинску карту на сајту Агенције за борбу против корупције, влесник је два стана у Новом Саду, две наслеђене куће и нешто мало обрадиве земље. И рачуна у Швајцарској банци.