Прочитај ми чланак

АУТО-ПУТ ЉИГ-ПРЕЉИНЕ: Први возачи на новом друму – као да је Немачка

0

Коначно је отворена нова деоница ауто-пута, од Љига до Прељине, дугачка 40,4 километра, која је коштала 308 милиона евра. Први возач: "Као да је у Немачкој“.

uuu

Коначно је отворена нова деоница ауто-пута, од Љига до Прељине, дугачка 40,4 километра, која је коштала 308 милиона евра. Први возач: „Као да је у Немачкој“.

Први возачи, који су у четвороточкашима осетили нови асфалт деонице ауто-пута од Љига до Прељине, која је јуче поподне око 16.30 часова пуштена у саобраћај, у Чачак су стигли нешто пре 17 сати.

Нико није крио одушевљење новом саобраћајницом, за коју, углавном, причају да подсећа на ауто-путеве којим су „газили“ кроз Немачку или Аустрију, без иједне замерке, преносе Вечерње новости.

„Из Љига сам стигао за двадесетак минута. Неописив је доживљај, нема опасних кривина, црних тачака као на Ибарској магистрали, све је сада безбедније и лакше. Посебно ми се свиђају тунели. Овакве сам само виђао у иностранству. Стварно изгледа светски“, испричао је Раде Зоћевић (44) из Чачка.

Међу првима је деоницу прешао Чачанин Јован Шундерић, који, како је рекао, због пословних обавеза често одлази у Београд на састанке.

„Нема Рудничке капије, шлепера који „гњаве“. Чист пут, добар асфалт под точковима, осветљени тунели. Баш је лепо. Ово ће сигурно многима од нас учинити радни дан лепшим. Ауто-пут је са снова и једва чекам када ће преостала деоница до престонице бити завршена. Изненађен сам да овако нешто у Србији може да се изгради“, казао је Шундерић.

На искључењу, у Прељини, дежурала је синоћ екипа саобраћајне полиције ПУ Чачак.

ДОГОДИНЕ ОД ОБРЕНОВЦА ДО ЧАЧКА

Новоотворена деоница је део будућег Коридора 11, који ће се простирати од Београда до Јадрана. Од српске престонице до црногорске границе требало би изградити 270 километара, а до сада је асфалтирано 52,9 километара. У току су радови на још 50 километара. Догодине ће мајстори отворити још једно градилиште на 25,4 километара између Сурчина и Обреновца. За ову деоницу је пре неколико дана у Риги потписан уговор о финансирању са кинеском Ексим банком. Део од Обреновца до Уба у дужини од 26 километара гради кинеска фирма Цхина Схандонг Хи-спеед гроуп, а радови би требало да се окончају током 2017. Део ауто-пута од Уба до Лајковца је завршен још 2015. године, али се још не користи, док се потез од Лајковца до Љига гради и биће готов следеће године.