Прочитај ми чланак

Ако не попусти пандемија, следи талас отпуштања

0

Ако пандемија потраје, Србију, а пре свега раднике очекује врућа и нимало пријатна јесен.

Саговорници Данаса истичу да су процене Савеза самосталних синдиката Србије да би од јесени, уколико се здравствена ситуација не побољша, од 250.000 до 300.000 људи могло да остане без посла не само реалистична, већ да може бити и горе.

Југослав Ристић, председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца, истиче да нас ако пандемија потраје до јесени несумњиво чека негативан сценарио.

„Сви мање купујемо, и овде и у свету. А закон капитализма је такав, нико неће да плаћа радника ако за њега нема посла. Не треба очекивати социјалну компоненту код предузећа која су углавном страна. Држава би ако жели могла да искористи своју моћ, да разговара са тим компанијама које су добиле финансијску подршку државе за запошљавање, али не верујем да ће то урадити“, истиче Ристић додајући да није баш најјасније зашто се на запослене у производним халама не односе забране окупљања у затвореном.

„Кажу не може више од петоро људи у затвореном простору, а у фабричким халама ради по 200-300 радника. Или хале нису затворен простор или радници нису људи. У скоро свим великим предузећима има случајева заражених, а то је потенцијална бомба“, напомиње он додајући да су запослени у Застава оружју отишли на колективни годишњи одмор након што је доказано да је 26-оро људи заражено.

Он истиче да је јасно да не може земља да стане на годину дана и да сада када се види да епидемија траје може се радити само на заштити радника.

„Влада је донела уредбу о обавезној заштити радника која је ступила на снагу 11. јула, а у њој се наводи да послодавци имају месец дана да је примене. Па до 10. августа ћемо сви бити заражени“, истиче Ристић.

У првом таласу кризе најмање 100.000 људи је остало без посла, а како се криза продубљује, према речима Ранке Савић, председнице Асоцијације слободних и независних синдиката, број незапослених би се могао повећати за „три, четири, па и пет пута“.

„Мислим да ће више од 300.000 људи остати без посла, а не би ме изненадило ни да то буде пола милиона. Ако узмемо у обзир запослене у неформалној економији, већ сада је 500.000 људи угрожено пандемијом. Свакако је узнемирујући податак да све више великих компанија тражи да још 45 дана пошаље људе на принудни годишњи. Компаније имају право то да ураде два пута по 45 дана. Већ су слале на принудни Аеродром и Фијат, а чујемо да Фијат тражи опет. Када томе додамо још 400.000 људи који су се вратили из иностранства притисак на тржиште рада биће огроман. На јесен може бити озбиљна криза без допунског програма помоћи владе. Лако се може десити да многе фабрике напусте Србију, поготово јер се многе баве пословима као што је мотање каблова“, истиче она уз напомену да је наредни период за велику бригу.

Послодавци који су прихватили помоћ државе, пре свега исплату минималца у обавези су да до 31. октобра не отпуштају људе или ће морати да врате помоћ и плате казну. После тога наступа неизвесност.

Сарита Брадаш, истраживачица Фондације Центра за демократију, истиче да је тешко давати прогнозе јер ни не располажемо ажурним подацима.

„Тек чекамо податке из Анкете о радној снази за други квартал. Подаци се објављују са закашњењем од три, четири месеца. На основу чега ће онда држава доносити одлуке о мерама социјалне заштите“, пита се она.

Неформално запослени, као и они на одређено и на уговоре о повремено-привременим пословима су вероватно већ остали без посла, а у другом кораку, према њеним речима, долазе на ред запослени на неодређено.

Небојша Атанацковић из Удружења послодаваца Србије избегава да говори о конкретним бројевима, јер је у оваквој неизвесности тешко било шта проценити, али истиче да је од октобра, када након три месеца помоћи државе и три месеца забране отпуштања, све ствар тржишта рада и тога да ли је фирми потребан запослени.

„Показало се да су велике стране фирме које су добиле помоћ државе код запошљавања прве прибегле отпуштању, као и домаће компаније које испоручују робу у иностранство. А када они отпусте то се мало више осети него када отпуштају мале фирме. Можда ћемо, као што каже председник имати најмањи проблем у Европи, али свакако ћемо га имати“, упозорава Атанацковић.

Јуче нисмо могли да добијемо коментар министарстава привреде и рада у вези ових најава синдиката о отпуштањима стотина хиљада људи.