Прочитај ми чланак

Јоргованка Табаковић нови гувернер Народне банке

0

Скупштина Србије изабрала је Јоргованку Табаковић за новог гувернера Народне банке Србије. Ову одлуку подржао је 131 посланик, против су била 34, уздржаних није било, а један није гласао од 166 присутних.

Током расправе владајућа већина истакла је њену стручност и уверење да ће бити независна од извршне власти.

Јоргованка Табаковић рекла је пре избора да ће, уколико буде изабрана на ову функцију, један од првих корака бити да смањи плату гувернера Народне банке и најавила неколико мера за излазак из кризе.

– Сви имаоци јавних средстава, а не само корисници буџета, мораће да држе паре у трезору тако да новац којим располажу буде видљив да се не би дешавало да неке институције имају резерве новаца у фиоци, док се држава задужује под неповољним условима – рекла је Табаковићева и као пример навела Агенцију за контролу летења „која расополаже стотинама милиона евра који су ван трезора“.

Јоргованка је истакла да је ММФ добродошао, али као саветодавац.

– Добродошли су као критичари, саветници и сарадници, али треба да буду свесни да је све што кажу савет и да не очекују да ће ти савети бити безусловно прихватани – рекла је Табаковићева.

Табаковићева је истакла да ће циљ НБС бити очување монетарне стабилности и контрола банкарског сектора, како се „никад више не би поновила Агробанка“, коју је држава докапитализовала са 90 милиона евра и прети јој да у арбитражи изгуби још 100 милиона евра.

– Да видим ко ће да ме натера на трошење девизиних резерви и на штампање новца – запретила је Табаковићева.

ДС: Избор Табаковићеве је политичко насиље

Постављање другог човека партије на власти за гувернера је очигледан доказ да од деполитизације неће бити ништа, већ да постоји воља владајуће већине да успостави партијску државу, изјавила је данас посланица те странке у Скупштини Србије Нада Колунџија.

Колунџија је у расправи о избору гувернера оценила да се ради о „политичком насиљу којим се једна самостална независна институција ставља под партијску контролу странке која има доминантан утицај у владајућој већини“.

Она је запитала да ли је Табаковић свесна каква опасна полуга у рукама извршне власти може бити и каква може бити њена одговорност за последице које тако могу настати.