Прочитај ми чланак

Лого Поште ништа у поређењу са 18,5 мил. евра које је Јоргованка дала за „софтвер“

0

Ако мислите да је фора са ребрендирањем логоа Поште за милион и по евра чудо, чисто да знате да је Јоргованка Табаковић дала 18,5 милиона евра двема повезаним фирмама са троје запослених за софтвере чије постојање не може да потврди ни Интерпол. ИТ експерт, иначе, имао 72 године.

Ово поручује Драган Добрашиновић из Усправне Србије и члан Председништва Двери и подсећа на сличан скандалозан случај у режији режима Александра Вучића.

Од 100 највреднијих јавних набавки у 2020. години три је склопила Народна банка Србије, и то с две повезане фирме, којима су поверени уговори у вредности од око 18,5 милиона евра. На тендерима без конкуренције. Ово је показало истраживање Топличког центра за демократију и људска права, а да ствар буде интересантнија, једна од тих фирми постоји свега три године је имала једног запосленог и то власника, који има више од 70 година, а компанија се бави ИТ-јем.

Све то према мишљењу Драгана Добрашиновића чији је тим радио на истраживању, указује на корупцију, коју би требало да истраже државни органи.

„Прво, Софт 4 смарт се очигледно бави ИТ-јем. За човека од 72 године није уобичајено да се бави тим послом, не кажем да је немогуће, али није честа појава. Интересантно је и да је ова фирма за само две године од настанка муњевито ређала пословне успехе вредне десетинама милиона евра, од послова са државом. А како је господин рекао у кратком разговору за нас, то нису једини уговори са државом које су склопили. Фирма јуче основана, сутра већ милионски уговори са државом, а притом један запослени”, каже Добрашиновић.

Ако мислите да је фора са ребрендирањем логоа Поште за милион и по евра чудо, чисто да знате да је Јоргованка Табаковић дала 18,5 милиона евра двема повезаним фирмама са троје запослених за софтвере чије постојање не може да потврди ни Интерпол. IT експерт, иначе, имао 72 године. pic.twitter.com/5XgvFpOriz

Као трећу ствар која овде буди сумњу, Добрашиновић наводи то што је на оволики промет фирма пријавила добит од свега пар стотина хиљада динара.

“Како су успели да имају тако малу добит, од толиког промета? Па то би у свакој нормалној држави био знак да се упали аларм у пореској инспекцији. То је као нека река понорница, као финансијско подземље”, истиче Добрашиновић и додаје да би о овим тендерима питања требало поставити и гувернерки НБС.