Прочитај ми чланак

Директно из продавница стиже демант бајковитих прича НБС о појефтињењу хране

0

За љубитеље меса, овог месеца из продавница стижу лоше вести. Супротно бајкама о појефтињењу хране, које слушамо из Народне банке Србије, две врсте меса су поскупеле, а од појефтињења нема ни трага, ни гласа. Иако, према званичним подацима инфлација слаби, па се тренутно налази на нивоу од 12,5 одсто, потрошачима то у пракси не значи баш много.

Колико су се промениле цене свињског и јунећег бута, пилећих крилаца и филеа, млека, јогурта, брашна, шећера, уља и јаја?

Месо

Свињски бут тренутно кошта 860 динара по килограму, што значи да је у односу на прошли месец, ова врста меса поскупела 10 динара.

У јулу прошле године килограм свињског бута коштао је 709 динара.

Килограм јунећег бута пронашли смо за 1.400 динара. Прошлог месеца килограм овог меса био је 1.350 динара. У јулу прошле године, килограм бута коштао је 1.300 динара.

Цена пилећег филеа већ месецима стагнира.

Од фебруара па до данас, цена ове врсте меса стоји на 820 динара по килограму. Ипак, у јулу, када смо први пут саставили списак за праћење цена, ова врста меса коштала је 792 динара.

Још једна врста пилећег меса, крилца, није мењала цену.

Тако килограм још увек кошта 380 динара.

Мада, од јула, када је цена била 295 динара, овај производ је поскупео за скоро 30 одсто.

Млечни производи

Цена за један литар млека остала је непромењена у односу на прошли месец – кошта 152 динара. Тренутно је овај производ на снижењу, те кошта 130 динара, али то не мења чињеницу да литар млека кошта више од 150 динара.

У јулу прошле године литар дуготрајног млека од 2,8 одсто млечне масти коштао је 125 динара, мада је у то време, цена овог производа била ограничена.

Када је реч о јогурту, паковање од килограм кошта исто као и претходног месеца – 175 динара.

У јулу прошле године је, ипак, коштао знатно мање, па је тада цена истог производа износила 135 динара.

Основне животне намирнице

Цена шећера већ неколико месеци није под контролом државе. Тако уместо 115 динара, колико је килограм коштао до априла, овај производ кошта 128 динара. У односу на прошли месец, цена ипак није расла.

Када је у питању брашно, ово је производ чија је цена и даље ограничена. Тако килограм брашна Т-400 и даље кошта 84,76, а Т-500 78,65 динара.

У јулу 2022. су цене биле нешто ниже – 75, односно 69 динара.

Цена сунцокретовог уља у паковању од једног литра јесте била ограничена, али од краја маја, трговци могу самостално да је одређују. Тако цена овог производа тренутно износи 180 динара.

Прошлог месеца, уље истог произвођача коштало је 190 динара, што значи да је ово једна од намирница чија је цена сада нешто нижа. У јулу 2022, када су цене још биле ограничене, литар је коштао 220 динара.

Најјефтиније паковање јаја од 10 комада прошлог месеца коштало је 240 динара. Сада смо успели да пронађемо за пет динара мање – 235 динара.

Шта кажу из Народне банке Србије?

Народна банка Србије (НБС) саопштила је да подаци Републичког завода за статистику указују да је у јулу изостао месечни раст цена, први пут од септембра 2020. године, пошто су потрошачке цене у просеку снижене за, како је истакао НБС, 0,1 одсто, вођене нижим ценама поврћа и у мањој мери појединих основних животних намирница (уље, хлеб, месо). Ипак, у пракси, од 20. јула до 20. августа цене ипак јесу расле.

У саопштењу централне банке наведено је и да су цене хране и безалкохолних пића су на месечном нивоу први пут смањене од почетка године и биле су у просеку ниже за 1,4 одсто у односу на јун.

У оквиру тога, цене непрерађене хране у јулу су смањене за 4,4 одсто, вођене пре свега нижим ценама свежег поврћа и свежег меса, или бар тако кажу званичне информације.