Прочитај ми чланак

Градња Јужног тока почиње из Србије

0

Прва земља која ће започети копнене радове на изградњи Јужног тока биће Србија, каже Душан Бајатовић. Генерални директор „Србијагаса“ истиче да је једина сигурна велика инвестиција у Србији Јужни ток, чија је вредност 1,7 милијарди евра.

Генерални директор Јавног предузећа „Србијагас“ Душан Бајатовић рекао је да ће Србија бити прва земља која ће започети копнене радове на изградњи Јужног тока.

 

Бајатовић је на спортском дану „Србијагаса“, организованом поводом прославе седам година постојања тог предузећа, истакао да ће 29. октобра бити потписана инвестициона одлука о изградњи Јужног тока чиме ће, како је нагласио, бити дефинитивно потврђено да ће крајем децембра практично почети копнени радови.

„Једина сигурна велика инвестиција у Србији је Јужни ток чија је вредност 1,7 милијарди евра“, рекао је Бајатовић додајући да су у току и разговори око припреме такозване „дуге куповине“.

Под дугом куповином, како је рекао директор „Србијагаса“, подразумева се набавка, допремање и складиштење компресора и цеви.

„Вредност копресорских станица биће око 300 милиона евра, а када су у питању цеви треба рећи да је неопходно набавити 450.000 тона цеви“, рекао је Бајатовић.

 

Од будућих инвестиција о којима се размишља у Србијагасу је изградња друге фазе складишта гаса у Банатском двору и изградња складишта у Српском Итебеју капацитета милијарду кубика гаса.

„Изградном та два складишта уз постојећу прву фазу у Банатском двору Србија би могла да складишти на својој територији количине гаса за једногодишњу потрошњу“, рекао је Бајатовић.

Према његовим речима Србија би на тај начин постала један од лидера у региону када је реч о складиштењу и дистрибуцији гаса.

 

(РТС)