Прочитај ми чланак

Имовинска карта Бајатовића: Месечна примања од 35.000 евра, 107 непокретности…

0

Месечна примања од 35.000 евра или нешто више од четири милиона динара, чак 107 непокретности у земљи и иностранству, трактор, камион, чамац и аутомобили. Укратко, ово је имовинска карта функционера СПС и дугодишњег директора "Србијагаса" Душана Бајатовића.

Није тајна или непознаница да је дугогодишњи први човек јавног предузећа „Србијагас“ Душан Бајатовић најбогатији функционер. Одавно се новинари и стручњаци из област корупције баве његовом имовинском картом, која се из године у годину само проширује.

И Бајатовић неретко говори о својим примањима. Увек радо одговори колико износе његова месечна примање, на којим позицијама зарађује, а по потреби чак и исправи новинаре уколико погрешно наведу информације око укупних примања.

Имовинска карта Душана Бајатовића последњи пут је на сајту Агенције за спречавање корупције ажурирана 2023. године и у њој је заиста тешко снаћи се, а још теже побројати колико поседује некретнина. Због тога је за такав подухват потребно време, пуна концентрација и дигитрон јер „из главе“ не можете обрачунати колико зарађује.

Према званичним подацима, високопозиционирани социјалиста има чак 107 некретнина, пет плата и шест аутомобила.

Само на позицији генералног директора ЈП „Србијагас“ Бајатовић месечно приходује 202.000 динара, док на позицији члан Надзорног одбора АД „Југоросгас“ месечно добија 1,6 милиона динара.

Буђелар високопозиционираног социјалисти месечно се увећава и кроз примања на позицији председника Надзорног одбора складишта гаса Банатски Двор (587.000 динара). Бајатовић је доставио податке да зарађује и на месту директора фирме ГАСТРАНС у Новом Саду, где месечно остварује приход од 1,7 милиона динара.

Фото: Принтскрин

У прошлости Бајатовић је остваривао и милионске износе кроз једнократне приходе, али смо се у овој анализи ограничили само на редовна месечна примања.

Према јавно доступним подацима, примања Душана Бајатовића месечно укупно износе скоро 4,2 милиона динара или “вртоглавих” 35.000 евра.

Њиве, виногради, воћњаци, пашњаци и шуме: Бајатовић има 107 непокретности у земљи и иностранству

Осим месечних прихода, Бајатовић има и обимну “лепезу” непокретности у Србији и иностранству. На сајту Агенције за спречавање корупције таксативно је наведено да је Бајатовић власник пашњака, шума, пољопривредног и грађевинског земљишта, винограда, њива, воћњака, а према анализи Нове, број таквих непокретности укупно је 107.

Фото: Принтскрин

Сваку од поменутих некретнина Бајатовић је купио и поседује је у личном власништву. Захваљујући енормним месечним примањима и вишемилионским бонусима, социјалиста је постао власник и бројних парцела које регистроване као грађевинско и пољопривредно земљиште.

Имовина се мери у хектарима, а према подацима доступним на сајту Агенције за спречавање корупције, поседује и неколико викендица.

Управља аутомобилом, камионом, трактором, али и чамцем

Возни парк Душана Бајатовића не заостаје ништа мање у односу на непокретности. У свом влаништву има два аутомобила – волксваген туарег и ауди С8.

Купио је и чамац без кабине, ауто приколицу, а поседује и камион из 1980. године.

Коначно, Бајатовић у свом власничком листу има и скупоцени трактор Јохн Деере. Објавио је и да поседује депозит у банкама.

Објаснио како га „хоће паре“ и да ли би могао да живи са просечном платом

Нису ретки живописни наступи директора Србијагаса у којима говори о примањима, о томе да ли је био командос, те да ли може да се живи од просечне плате. У једном од својих недавних гостовања, Бајатовић је поручио да је за Божић извукао новчић на три различита места, због чега га „хоће паре“.

„Ја помажем људима колико могу. Ја сам вероватно најплаћенији српски менаџер. Постоји много странаца у Србији који раде у домаћим компанијама, између осталог и у енергетском и у финансијском сектору, који су много боље плаћени него ја, али то није интересантно јер нису политичари. Има разлога зашто је то тако“, рекао је Бајатовић.

Нова.рс је Бајатовића прошле године питала да ли би могао месечно да преживи са просечном платом, која је у том тренутку износила 84.000 динара. Поручио нам је да не зна.

„Што се тиче плате – не знам. Тешко је живети са 38.000 динара (иако је просечна 83.000 динара, али не знамо да ли је мислио да је толико просечна прим. аут), то је сигурно. Али дам вам кажем, ја сам као студент живео и нисам имао ништа. Али, не знам. Тешко је живети са тим парама. Али, ја волим и да помажем многима и то онима који имају баш 38.000 динара“, рекао је Бајатовић.