Прочитај ми чланак

Дивљи кољи на 20 километра од центра Краљева

0

КРАЉЕВО – Крдо од тридесетак коња на Столовима код Краљева, има воде за још неколико дана. Једини начин да коњи преживе је допремање воде цистернама, јер ни жеђ ни њихови власници не могу да их натерају да напусте планину, на којој су провели и протеклу веома хладну зиму.

Планина Столови, на свега двадесетак километара од Краљева, обилује природним лепотама али не и водом. Та планина одавно је позната по коњима који на њој бораве током целе године.

Од године до године,у зависности од тога колико се успешно изборе са зимом и вуковима који немилице нападају и кољу њихове младунце, њихов број се креће између тридесет и педесет.

Сваки долазак Славка и Миленка Николића, из села Жича подно Столова, унесе живост у крдо од тридесетак коња колико их је сада. Очигледно је колико им прија друштво и пажња ових и неколицине других власника, једног чак и из иностранства, као и свих добронамерних посетилаца.

Славко и Миленко кажу да коње посећују на сваких петнаестак дана, донесу им кукуруза, соли и обавезно, по барем килограм шећера, који је за коње права посластица.Иако живе у дивљини, умиљати су и мирни, прави украс и атракција Столова.

Једино што не трпе теснац, стаје и торове својих власника. Упркос искушењима сталног боравка на планини, где се суочавају са снегом, вуковима и сушом, свој прави дом – ливаде, букову и четинарску шуму – никад не напуштају.

Више нема ниједног ждребета. Вукови су велики проблем, иначе би овде било вероватно више од две стотине коња, каже Славко Николић, власник највећег броја коња из крда.

“Прошла зима је била хладна, напорна, са сметовима од неколико метара, али су то поднели јуначки. И види се то по њима”, каже Николић.

Међутим, врело лето без кише може да донесе велике невоље. У резервоару Јавног предузећа “Србијашуме”, изграђеног за гашење честих пожара који, уз неконтролисану сечу дрвећа, уништавају ову планину, воде има за још неколико дана. Неколико извора је већ пресушило.“Суша је већ узела данак, и ако кише не буде у наредних неколико дана настаће велики проблеми”, сматра Миленко Николић, који каже да ће морати да замоле људе који управљају Јавним предузећем “Чистоћа” и другим предузећима у Краљеву која имају цистерне да им помогну.

“На тај начин бисмо им обезбедили воду, јер”, како каже Николић, “коњи са Столова неће ни под којим условима, чак ни присилом.”

Осим наде у помоћ краљевачких предузећа, власници и сви љубитељи коња верују да ће пастув Моро, неприкосновени вођа крда, ове лепотане успешно провести и кроз искушења врелог лета, као што их је повеокроз многа друга до сада.

 

(РТС)