Прочитај ми чланак

НАРОД НА УЛИЦИ: Од следеће недеље радикални протести и камповање (ВИДЕО)

0

Грађани су и овог четвртка изашли на улицу, дошли су испред Председништва, где су поново послали поруку да су против ископавања литијума и бора у Србији. Протест је почео од 19 сати, а организатори наводе да је ово само један од бројних које планирају да организују.

Да подсетимо, јуче је организован протест у Ваљеву, где је послата порука да „Србија није на продају“. Дан касније народ се окупио у центру Београда, испред Председништва, те је том приликом и послата порука који су то следећи кораци.

– Наш заједнички захтев је да се стане са ископавањем литијума и бора. Јуче смо имали диван протест у Ваљеву, а планирамо да протестујемо у целој Србији. Уколико не усвоје народну иницијативу, имаћемо протесте широм земље током изборне кампање – рекао је Саво Манојловић, директор кампање иницијативе Крени – Промени.

FOTO: Direktno.rs

– Хвала свима што сте дошли на један забрањени скуп. Ви сте на скупу иза којег стоји апел 40 научника и академика који траже исто што и ми да се забрани ископавање литијума пре избора. Нас нећете чути на националним фреквенцијама зато што смо тамо забрањени, док плагијатори седе у Скупштини Србији – рекао је окупљеним грађанима Саво Манојловић.

Јуче смо били у Ваљеву, навео је он, додајући да је први пут било обавештење полиције да ће бити снимања.

– Ако су нешто сликали то је Србију која се буди. По закону, постоји могућност да се снима скуп ако може настати штета по здравље и имовину грађана. Праве адресе су Андрићев венац, али не када су протести него снимање унутра, то су скупови где настаје штета по Србију – обратио се Манојловић грађанима на почетку поворке.

Његово обраћање прекидали су демонстранти који су узвикивали „Доле Вучић“ и „Ууа, Вулин“.

Манојловић је поновио да је усаглашен заједнички захтев, а то је трајна забрана ископавања литијума и бора.

Такође, најавио је и да ако предлог не буде прихваћен да ће доћи до радикализације протеста и да ће протести бити организовани где и изборне кампање.

– Свесно ћемо протестима терати власт да се ово питање реши. Скупљаћемо потписе и у току изборне кампање. Људи из Јадра влади не верују, ако је Рио Тинто истеран морају то законски да обезбеде. Наредни корак је радикализација – најавио је Саво Манојловић.

Истакао је и да власт у „њиховим таблоидима константно прозива народ“.

– Када се до опет деси, излепићемо плакате оних који прозивају народ да су страни плаћеници. Биће слика тугаљивог председника са Клинтоном, а он зна шта то значи – рекао је Манојловић.

У име Удружења „Не дамо Јадар“ грађанима се обратио Златко Кокановић који је рекао да ће следећег четвртка, ако до тада влада не усвоји забрану ископавања, испред Председништва почети да кампују 24 сата.

– Долазе џипови непознатих таблица код нас, све што су рекли да је поништено ништа им не верујемо, требало би да већ оду из Недељица, а они не одлазе – истакао је Кокановић.

Као што је било речи, протест испред Председништва почео је у 19 сати, да би неколико минута касније грађани изашли на улицу и блокирали саобраћај у Улици краља Милана. Након обраћања говорника, грађани су се упутили ка згради Владе Србије. Ту је протест и окончан, нешто пре 20.30 сати.

Организатори су, као што је већ било речи, ново окупљање најавили за седам дана, на истом месту, те су истакли да ће се окупљати све док њихов захтев, да се не ископавају литијум и бор у Србији, не буде испуњен.