• Почетна
  • ДРУШТВО
  • МСП Русије: Размештање америчких ракета у Азији принудиће нас да одговоримо
Прочитај ми чланак

МСП Русије: Размештање америчких ракета у Азији принудиће нас да одговоримо

0

Москва мора да осигура своју безбедност, а америчке ракете у азијско-пацифичком региону, уколико буду размештене, биће претња по руске командне центре и базе нуклеарних снага, упозорава специјални амбасадор Министарства спољних послова Русије Григориј Машков

Амерички планови да размести ракете средњег и малог домета у азијско-пацифичком региону, уколико буду спроведени, довешће до велике трке у ракетном наоружању, а то ће довести до одређених последица, рекао је за „РИА Новости“ специјални амбасадор Министарства спољних послова Русије Григориј Машков. 

Русија ће, како каже, у том случају бити приморана да одговори, будући да се ради о новим безбедносним претњама, између осталог и у сфери нуклеарног одвраћања.

„Критични руски објекти, укључујући командна места и базе наших нуклеарних снага, могу бити нападнути за кратко време америчким пројектилима“, објашњава Машков.

Он додаје да Американци, с друге стране, отворено говоре да ће се „копнене ракете средњег и малог домета појавити у азијском региону до краја године“ и да их већ шаљу у тај регион у циљу вежби.

Оцењује и да у тренутној геополитичкој ситуацији није могућ мултилатерални дијалог о свим аспектима ракетне проблематике, будући да нема поверења и спремности да се узимају у обзир безбедносни интереси других страна. Ни Уједињене нације, додаје, нису заинтересоване за овај дијалог, будући да се на ту тему последњи пут дискутовало још 2008. године. 

Машков даље предвиђа да ће значај ракета постати све већи, посебно након што ракетни потенцијали почну да се спајају са новим технологијама, међу којима су и вештачка интелигенција, хиперсонични мотори за ракете…

„Свет је одавно ушао у период непријатељства и неповерења, када се многи проблеми решавају не дипломатским путем, већ силом. Политичке елите Сједињених Држава, европских земаља, Јапана и Републике Кореје и њима слични ‘борци за демократију’ као да су заборавили лекције из прошлости, огромне жртве Другог светског рата“, закључује он.