Прочитај ми чланак

КОМУНАЛЦИ ДОБИЛИ ОВЛАШЋЕЊА: Кажњаваће за неношење маски

0

Надлежни свакодневно позивају да се мере поштују и прете казнама. Међутим, правни оквир за кажњавање још се чека. Тренутно, прекршајне налоге могу да пишу само санитарни инспектори. То би требало да се промени усвајањем Измена Закона о заштити становништва од заразних болести, које ће, како је РТС-у потврђено, у четвртак бити пред Владом, а 10. новембра и пред народним посланицима.

Много је правила, а мало оних који кажњавају њихово кршење. Да ли се носе маске, одржава дистанца, како раде угоститељски објекти, има ли окупљања – све је то само у надлежности санитарних инспектора, којих је у Србији свега 140.

Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове, наводи да су санитарни инспектори дужни да поднесу захтев за покретање прекршајног поступка надлежном судији – за правна лица, за предузетике, за правна лица у одговорном лицу, али и за грађане који не поштују прописане мере.

“У претходна четири дана извршено је 2.237 надзора, поднета су 74 захтева за покретње прекршајних поступка”, наводи Стаменковић.

Готово ниједан захтев није против грађана који не носе маску или не држе дистанцу.

“Оно што је податак из претходног месеца, то је да је осам прекршајних пријава написано грађанима Београда, и то је била акција са комуналном милицијом везана за средства јавног саобраћаја”, додаје Стаменковић.

У возилима јавног превоза, кафићима, ресторанима, парковима, поштовање мера прати двадесетак патрола београдске Комуналне милиције. Они кршење могу само да констатују, не и да кажњавају.

“Грађани се врло мало придржавају мера”

Ранко Шекуларац, помоћник начелника Комуналне милиције у Београду, каже да су констатовали да се у претходном периоду грађани врло мало придржавају мера, поготово када су у питању мере личне самозаштите, односно ношење маски и ограничења броја људи у затвореном и на отвореном простору.

“Тренутно, ми смо могли само да упозоримо, да укажемо на обавезу поштовања, али не и да репресивно реагујемо на те најнеодговорније”, напомиње Шекуларац.

То би ускоро требало да се промени. Измене Закона о заштити становништва од заразних болести већ су урађене, а коначни суд о њима даће посланици средином месеца.

Мандатна казна за неношење маски

Тамара Стојчевић, члан радне групе за измену Закона, наводи да ће нови прописи донети могућност да комунални инспектори и комунални милицајци могу да контролишу личне мере заштите, што значи ношење маски, одржавање дистанце у затвореним просторима и на отвореном.

Такође, како је додала, закон доноси и могућност прекршајног налога, што је у ствари мандатна казна, па ће комунални и санитарни инспектор моћи да изрекне казну на лицу места. Стојчевићева напомиње да се висина казни за непоштовање мера не мења. Износе од неколико хиљада до пола милиона динара. Па ко неће да носи маску, може да рачуна на казну од пет хиљада динара, или упола нижу ако је плати у року од осам дана.