Прочитај ми чланак

Фаучи признао ‘превару’: Нема доказа да маске заустављају ширење Kовид-а

0

Бивши „гласноговорник“ председника Бајдена, др Ентони Фаучи, означен је као „преварант“ и „лажов“ након што је признао да сада нема доказа који би сугерисали да је ношење маски за лице помогло да се заустави ширење Kовид-а.

Бивши шеф Националног института за алергије и инфективне болести, који се прошле године повукао из јавне службе, критикован је током викенда након што је рекао да су подаци који показују да су маске функционисале „сада мање снажни“, али да жели да свеједно прикријемо своје лице пошто долази нови сој.

Неки су га оптужили за „манипулацију“ након што је наставио да подстиче Американце да носе маске јер наводно случајеви ковида поново су у порасту.

Други је рекао да је „проваљен“ јер се ради више статистике и истраживања о ношењу маски за лице током пандемије.

„Када говорите о утицају на епидемију или пандемију у целини, подаци су мање јаки“, признао је Фаучи Мајклу Смерконишу са CNN-а.

„Али постоје и друге студије које показују на индивидуалном нивоу, за појединце“, оне би могле бити заштитне, рекао је он.

Бивши шеф здравства одговарао је на питања о студији Тома Џеферсона, вишег сарадника наставника на Оксфордском универзитету, чије истраживање је закључило да „нема доказа да – маске – праве разлику. Тачка“.

Корисници друштвених медија дигли су буку због налаза и Фаучијевог одговора, рекавши да је говорио тоталне глупости.

„Фаучи признаје да маске не функционишу за ширу јавност, али ипак апсурдно тврди да маске функционишу на индивидуалној основи. Још подметања“, написао је сенатор Ренд Пол.

Конзервативни политички коментатор Бак Секстон отишао је даље и означио Фаучија као „преваранта и лажова“.

„Фаучи се суочио са најконкретнијом могуц́ом анализом података да маске чине НУЛА разлике у односу на Kовид. Ни мало, ни мало – нула. И само промрмља неку нумеричку неписменост о ‘заштити појединца’. Он је преварант и лажов“.

Конзервативна политичка коментаторка Лиз Вилер је такође била директна у својој критици доктора и његовог лошег интервјуа.

„Вау Фаучи је проваљен на маскама и нема повратка“, написала је она.

„Фаучи сада каже да налози за ношење маске нису зауставили ширење. Можда то нисмо знали 2020. године, али смо свакако знали 2022. године, када су малишани још увек били насилно маскирани. Ова деца заслужују извињење“, написао је школски социјални радник Џастин Спиро.

Неки су имали више разумевања због превртљивости бившег директора НИАИД-а по том питању.

„Његове препоруке су његове препоруке. Наука и медицина се мењају. Не, др Фаучи није све урадио како треба, али нису ни други“, написао је Ед Красенштајн.

Фаучијево признање је далеко од његове непоколебљивости у раној фази пандемије да ц́е налози за ношење маски обуздати нагли пораст случајева.