Прочитај ми чланак

ПОКС: МУП тврди да “око соколово” комуналне милиције није у складу с прописима РС?

0

"Око соколово" није у складу са прописима Републике Србије?

„Како у Нишу, тако и у Београду, зарад пуњења буџета, грађани служе да беспоговорно плаћају намете и трпе бахатост истих без права гласа. Ти страначки милицајци раде шта и како хоће, мисле може им се, комуналци, али не и докле хоћете!

Одавно су позната имена оних који су правили те штетне уговоре по Београд и Београђане, па ћемо после избора подсетити МУП Србије, да раде свој посао, (као што то и чине) али их нико не чује јер није у интересу ‘буџета’?

Ванредне контроле возила комуналне милиције у Београду неће бити, атест је дат и квалитет возила је по њиховом мишљењу испуњен. Сви су занемарили преправке на возилима која су нелегално извршена, а иста никада нису искључена из саобраћаја.

Ово је још један подмукли трик из њиховог арсенала, за који ће одговарати они који су умешани у ово срамно израбљивање суграђана.”, изјавио је потпредседник ПОКС, Владимир Ђорђевић, поводом нелегалних измена на возилима Комуналне милиције.

САТ магазин: Полиција поднела пријаве против Комуналне милиције – Око соколово кажњавало грађане из нелегалних возила

Возила Комуналне милиције „Око соколово“ нису у складу са прописима Републике Србије, тврди МУП Србије.

Ревија „САТ плус магазин“ објавила је да је полиција у Нишу поднела прекршајне пријаве против Комуналне милиције због тога што су на аутомобилима „ленд ровер дискавери спорт“ нелегално извршене преправке како би снимали непрописано паркирана возила грађана.

„САТ плус магазин“ (број изашао 7. септембра) тврди да су пријаве поднете против комуналних милицајаца који су возили „Око соколово“, као и против начелника Комуналне милиције.

У пријави се наводи да возила Комуналне милиције не поседују неопходне атесте, те да су преправке на њима извршене нелегално и да она морају бити искључена из саобраћаја.

„Ленд ровери“ комуналаца преправљени су тако што су им на шасију причвршћени склопови за снимање, а у унутрашњост товарног простора додата је дигитална опрема система за надзор.

Атестирање је извршено у овлашћеној лабораторији Машинског факултета у Београду, у време када је власник возила био Бритиш моторс, који их је продао ЈКП Паркинг сервис из Ниша, а потом преузела Комунална милиција. Међутим, Агенција за безбедност саобраћаја верификовала је преправке само у смислу промене намене коришћења возила из путничког у теретно и регистровала накнадно затамњивање стакала.

Том приликом Агенција за безбедност саобраћаја није дала атест на преправку крова возила на који је постављена читава скаламерија са камерама за снимање, а која може угрозити безбедност возила, возача и других учесника у саобраћају ако није монтирана и тестирана у складу са прописима и тестирана.

„САТ плус магазин“ наводи да је после пријаве полиције Агенција за безбедност саобраћаја накнадно издала атест возилима нишке Комуналне милиције.

Међутим, иако је у питању локални инцидент, поставља се питање да ли ће и у Београду полиција извршити ванредну контролу возила Комуналне милиције.

Како је могуће да Агенција за безбедност саобраћаја није констатовала у првобитном атесту да су промене на крововима аутомобила „ленд ровер“ извршене у складу са законом, а накнадно је онда дала атест. Да ли је неко после пријаве полиције извршио притисак на Агенцију за безбедност саобраћаја да што пре изда атесте без неопходне документације и тестирања?

Иначе, проблематику у вези са возилима Комуналне милиције и нелегалном кажњавању грађана покренуо је локални портал „Нишка иницијатива“, на основу чијих пријава је реаговао МУП Србије.

У новом броју ревије „САТ плус магазин“ можете видети фотографију оригиналне пријаве МУП Србије против комуналаца и прочитати детаље у вези са овим проблемом.