Прочитај ми чланак

АЛАРМАНТНО: Наређена обавезна вакцинација Војске Србије! Има ли побуне?

0

Служимо Србији или служимо фармакомафији? Опасна, противуставно одлука је данас донета у Србији и могла би да буде увод у застрашујући сценарио, који ће се најпре прелити на полицију и здравствене раднике, а затим и на цело становништво.

Војни синдикат Србије тврди да је у војсци на основу наређења начелника генералштаба Милана Мојсиловића уведена обавезна вакцинација, што је и потврђено из Министарства за ТВ Н1. Синдикат наводи да се ради о дискриминацији јер се вакцинација уводи као услов за напредовање или усавршавање. Своја сазнања пренели су вишем јавном тужиоцу и заштитнику грађана.

ФОТО: Војска Србије

„Ништа не боли, немојте да се секирате“, тако је председник Србије пре неколико дана храбрио војнике на пункту за вакцинацију у касарни „Дедиње“.

Тог дана, 180 војника и чланова њихових породица се вакцинисало, председник је тада био задовољан, иако уверен да може боље.

„Не знам како, али је мислим, генерал Мојсиловић као начелник Генерлаштаба, донео одлуку да то направи да буде прилично обавезним за припаднике војске“, рекао је Вучић.

Војни синдикат верује да зна како је начелнику генералштаба Милану Мојсиловићу успело. Јавности су обелоданили део документа за који тврде да је аутентичан у коме са наводи да је наређено да се до 25. маја достигне проценат од најмање 70 одсто вакцнисаних у Команди и једницама команде за обуку, као и да ће се против лица које не изврше наређење спроводити дисциплинске мере. Такође, наводи се и да Управа за људске ресурсе тражи информације о вакцинацији као услов за унапређење у виши чин, као и да се невакцинисани неће упућивати на било какве обуке или усавршавања.

„Ви сте имали прилике да се упознате са једним од наређења која се употребљавају у војсци Србије, а која су донета на основу наређења начелника Генералштаба од 10. маја по коме је наређена обавезна вакцинација свих људи се до сада нису вакциницали и која ће се спроводити од 17. маја до 6. јуна. Дакле имамо један отворен у писаном облику вид дискримације, од стране једног озбиљног државног органа“, рекао је Новица Антић из Синдиката.

У Синдикату кажу и да су обавестили више јавно тужилаштво јер се, како наводе, ради о злоупотреби службеног положаја, затим заштиника грађана, као и повереницу за заштиту равноправности.

„Велики део војске се добровољно вакцинисао и ми смо се из синдиката вакцинисали, и ја сам се вакцинисао…Међутим, морамо реаговати као синдикат и као држава поштовати вољу сваког човека јер му то гарантује најпре устав, то су елементарне слободе и права сваког човека“, нагласио је.

Вакцинисање припадника Војске Србије је почело 19. јануара на Београдском сајму. Са првом групом војника тада се вакцинисао и министар Небојша Стефановић. Занимљиво је и да је баш данас Министарство одбране покренуло мини кампању на друштвеним мрежама која, како наводе, има за циљ отклањање дилема о вакцинама против коронавируса.

Шта кажу из Министарства одбране

Министарство одбране је у одговору на упит Н1 телевизије навело да је “…због заштите живота и здравља припадника Војске и очувања високог нивоа готовости за реализацију мисија и задатака, начелник Генералштаба донео је одлуку о обавезној вакцинацији припадника Војске Србије“.

Одлука је донета јер је, како се наводи, процењено да је одзив припадника Војске за добровољну вакцинацију недовољан, узимајући у обзир специфичности војне службе и неопходност реализације колективних задатака које није могуће успешно извршити уз непотпуну примену мера за сузбијање и спречавање ширења коронавируса.

„Будући да је имунизација људства битан предуслов за реализацију кључних задатака Војске Србије, њено потпуно спровођење је неопходно за очување оперативних способности у условима пандемије. На овај начин брзо ће се постићи жељени обухват вакцинације припадника Војске Србије, чиме ће се значајно смањити циркулација вируса у војним колективима и ризик по припаднике Војске који због свог здравственог стања нису у могућности да приме вакцину против ковида 19“, стоји у саопштењу Министараства одбране.