Прочитај ми чланак

Шиптари не дају српској деци да иду у школу

0

Неколико десетина средњошколаца из Доње Брњице код Приштине од почетка наставне године не иде у школу јер до ње не могу да се превезу. Ученици и њихови родитељи траже помоћ Владе Србије.

Село Доња Брњица је једино на Косову чија деца средњошколског узраста још не иду у школу. Немају превоз, а аутобус који су плаћале косовске институције је дуже време на поправци.

Један од родитеља Весна Ђорђевић каже да би, и кад би био обезбеђен комби, први квар који би се десио значио поново исти проблем, јер косовску владу то не занима.

„Они то одуговлаче, то траје данима, недељама. Деца не иду у школу. Није ово први пут да деца изостају“, каже Ђорђевићева. Родитељи већине ученика немају могућности да их возе у школу.

Још један од родитеља Срђан Васић истакао је да има око 40 ученика и немогуће их је све превести колима. „Захтевамо да нам што пре обезбеде превоз или не знам шта да радимо. Или да децу пребацимо код рођака у Србију и да тамо наставе да уче.

Средњошколцима у Доњој Брњици до села у околини Грачанице школе су удаљене и двадесетак километара.

„Тражимо то што имају Гуштерица, Лепина, Преоце. Њих развозе са свих страна. Па, дај, и нама нека дају један аутобус. Ваљда толико влада може да нам учини“, каже родитељ Ранко Миладиновић.

У општини Приштина, која ради измештена у Грачаници, кажу да у предузећу чији аутобуси развозе ђаке из осталих села централног Косова имају могућности да помогну.

Председник општине Приштина у Грачаници Богдан Савић истиче да они имају на располагању аутобус за превоз ученика од Доње Брњице до Грачанице, али су захтевали од нас да им омогућимо средства за потрошњу горива и плату једног возача.

Из општине Приштина су захтев за помоћ послали Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије, која би за редовно саобраћање аутобуса требало да издвоји око 120.000 динара месечно.

 

( РТС )