Прочитај ми чланак

Странке дугују банкама око 500 милиона динара

0

Српска радикална странка и Савез војвођанских Мађара су прве странке које су вратиле кредите банкама. Према сазнањима „Блица”, половину зајма отплатили су и Уједињени региони Србије, напредњаци га отплаћују, док Демократска странка тек треба да врати дуг.

За најскупљу предизборну кампању до сада партије су од банака позајмиле више од пола милијарде динара и, према подацима које су доставиле, сви кредити су узети под условима који не одступају од тржишних. Судећи према оном што су нам незванично рекли у банкама, странке засад уредно измирују своје обавезе, а чак их и превремено отплаћују. То је учинио СВМ који је кредит за кампању већ вратио АИК банци, као и радикали који су се задужили код Комерцијалне банке. Премда се сумњало да ће УРС имати потешкоћа око измирења дуга, с обзиром на лош изборни резултат и високу позајмицу, ова партија већ је исплатила половину зајма.

– Не очекује се од политичких странака да буду папиролошки прецизни, али су у случају радикала и њиховог финансијског плана отплате, банкари били позитивно изненађени – наводи саговорник „Блица”.

У Развојној банци Војводине кажу да су демократе оцењене као А-клијент, што значи да нису имали ранија кашњења, као и да су позитивно пословали.

– Договорена је отплата динарског зајма на средњи рок – сазнајемо у овој банци.
Ниједна странка у извештају који је предала Агенцији за борбу против корупције није навела да је узела кредит под посебним условима. И у банкама тврде да све што важи за грађане важи и за странке када конкуришу и отплаћују зајам. Међутим, партије позајмицу не завршавају на шалтеру, већ банке имају одређене службе за пласмане у којима углавном један запослени добро познаје Закон о финансирању политичких активности.

КРЕДИТИ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ

  Странке

 Висина кредита

Банка

Избор за бољи живот

260.000.000

Развојна банка Војводине

Покренимо Србију

48.096.000

Универзал банка

Уједињени региони Србије

102.426.470 (враћена половина)

Комерцијална банка

Српска радикална странка

25.000.000 (враћен)

Комерцијална банка

Савез војвођанских Мађара

8.890.000 (враћен)

АИК банка

Укупно

404.412.470

 

                                                                                 *Износ је у динарима

КРЕДИТИ ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ

Томислав Николић (СНС)

6.500.000

Универзал банка

Борис Тадић (ДС)

100.000.000

Развојна банка Војводине

Јадранка Шешељ (СРС)

5.000.000 (враћен)

Комерцијална банка

Иштван Пастор (СВМ)

1.000.000 (враћен)

АИК банка

Укупно

112.500.000

 

*Износ је у динарима

– Пре него што одобримо кредит, добро проучимо све приливе странке. Од прихода на бази чланарина, донација, а нарочито се узима у обзир очекивани приход од један одсто из буџета за преседничке изборе, док за парламентарне изборе месечни приход странака на основу броја посланика. За нас је најлакше да одобримо зајам странци која је већ наш клијент, а у случају да не може да отплаћује зајам, разговара се о репрограму – каже наш извор.

Ипак, да ли се поштују баш сва правила и да ли се банке понашају према партијама као према грађанима, испитаће Агенција за борбу против корупције. Како је „Блицу” рекао Зоран Стојиљковић, председник Одбора тог тела, биће проверено да ли странке уредно враћају новац и из којих извора, као и да ли је све било чисто приликом одобравања позајмица партијама.
– Прве резултате те истраге требало би да имамо до краја године – обећава Стојиљковић.

Немања Ненадић из организације „Транспарентност Србија” за „Блиц” истиче да би грађани морали да знају из којих ће извора бити враћене позајмице, што не може да се види из извештаја које је објавила Агенција. Он упозорава да странке не би смеле да отплаћују кредит из буџетских средстава које су добиле за редован рад, као и да испуњавање обавеза према банкама не треба да се отегне унедоглед.

– Видећемо како ће се овог пута странке понашати. Неке још дугују новац за оглашавање медијима из претходне предизборне кампање – каже он.

 

Да ли баш и страначки лидери враћају банкама дугове прочитајте у нашем тексту:

Како банкари уз помоћ политичара владају Србијом!

 

(Блиц)