Прочитај ми чланак

Украјина: Русија, новац и војна помоћ

0

Украјина ће платити својим западним савезницима руском нафтом, гасом, дијамантима и другим ресурсима ако изађе као победник у сукобу, изјавио је бивши министар инфраструктуре земље Владимир Омељан. Овако је прокоментарисао идеју представника америчке Републиканске партије да Кијеву не дају бесплатну помоћ, већ да дају кредит. Ако Украјина буде поражена, питање новца ће нестати само од себе, приметио је бивши министар.

Бивши министар инфраструктуре Украјине Владимир Омељан рекао је да ће Кијев у случају победе у војном сукобу платити САД руским ресурсима.

„Ако ми победимо, добићете свој новац назад у руској нафти, гасу, дијамантима и крзну“, цитира га Политико.

„Ако изгубимо, неће бити питања новца – постаће питање како Запад може да преживи“, рекао је Омељан, коментаришући предлог америчког сенатора Линдзија Грема о могућности подршке Оружаним снагама Украјине у оквиру кредитирања.

Раније је Фајненшел тајмс писао да западне земље припремају план за издавање дуга за финансирање Украјине, у којем се руска имовина предлаже да се користи као колатерал за отплату.

Коалиција савезничких земаља Украјине захтеваће да Москва врати дуг по издатим обавезама, а у случају неплаћања почеће да повлачи замрзнута средства.

Зајам од 12 милијарди долара
19. марта се сазнало да представници Републиканске партије у Конгресу САД озбиљно размишљају о томе да Украјини обезбеде део тражене војне помоћи у виду зајма. Аутори предлога су навели да САД имају могућност да издају за Украјину нискокаматни или бескаматни зајам у износу од 12 милијарди долара.

Сенатор Линдзи Грем рекао је да је о тој идеји већ разговарао са украјинским председником Владимиром Зеленским током његовог недавног путовања у земљу.

„Током мог састанка с председником Зеленским, обавестио сам га да је, имајући у виду кризу на јужној граници Сједињених Америчких Држава и наш огроман дуг, идеја бившег председника Доналда Трампа да претвори помоћ из Сједињених Америчких Држава у бескаматни зајам, од којег се може одустати, највероватнији пут за напредовање.“

Сенатор је указао да ће финансијска подршка бити пружена и другим земљама под сличним условима. По његовом мишљењу, давање кредита ће одобравати не само републиканци, већ и демократе.

Грејем је стигао у Кијев 19. марта. Политичар је рекао да грађани Украјине треба да служе војску, без обзира на године за мобилизацију, пошто је Кијеву потребно више људи на првој линији фронта. Он је позвао посланике Раде да усвоје одговарајући предлог закона. Поред тога, Грејем је изразио наду да ће украјинске оружане снаге ускоро добити ракете дугог домета АТАЦМС за удар на Кримски мост.

„Мало увредљиво“
Упркос томе што Конгрес већ дуже време расправља о могућности издавања кредита Кијеву, украјинским званичницима још нису познати неки конкретни предлози, примећује Политико.

„Нисам чуо да су Кијеву предложени неки конкретни предлози за такву стратегију. Неопходно је знати услове под којима Украјина неће морати да га врати“, рекао је за НатСец Даилy анонимни извор близак канцеларији Зеленског.

Предлог да се уместо бесплатне помоћи обезбеди зајам прокоментарисао је данас министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба. Он је рекао новинарима да Украјинци још „нису чули никакве детаље“. Истовремено, генерално, Кијеву се овај предлог не допада, нагласио је министар, назвавши га „донекле увредљивим“ за Украјинце.

Кулеба је подсетио и на безбедносне гаранције дате у складу са Будимпештанским меморандумом, потписаним 1994. године. У складу са овим документом, који су потписале Украјина, Сједињене Државе и друге земље, Кијев се одрекао свог нуклеарног наоружања, али је добио право да затражи помоћ ако постане „жртва акта агресије или предмет претње агресије у које се нуклеарно оружје користи“.