Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са југа Србије 02.08.2012.

0

Лесковачка роштиљијада од 27. августа
Лесковачка Роштиљијада, 22. по реду, биће одржана од 27. августа до 2. септембра, најављено је у уторак из Туристичке организације Лесковца, организатора манифестације.

Фестивал роштиља биће одржан у Булевару ослободјења, на простору већем од 15.000 квадратних метара.

Цео простор биће подељен на такозвану трговинску и зону намењену за угоститељску делатност, рекла је представница Туристичке организације Тина Џакула.

„Ове године биће постављена 32 штанда. Почетна цена лицитације за зону А биће 6.096, а зону Б 4.574 динара и исте су као прошле године“, казала је Тина Џакула.

У Туристичкој организацији су у току припреме за промоцију Роштиљијаде која ће бита одржана у Бугарској, Словенији, Македонији и у Београду.

На отварању манифестације концерт ће одржати македонски рок музичар Влатко Стефановски, а гостоваће и група Кербер.

 

Ниш: Испитати дугове грађана према јавним предузећима
Центар за заштиту потрошача Форум из Ниша најавио је да ће тражити од Владе Србије да преиспита дугове грађана према јавним и комуналним предузећима по основу обрачуна затезне камате.

Уставни суд Србије је, како је указало то удружење, утврдио да је неуставна одредба Закона о висини каматне стопе којом је предвиђена такозвана конформна метода обрачуна затезне камате, односно „камате на камату“.

Такву одлуку Уставни суд је донео 12. јула 2012. године, а примењује се од 27. јула.

-Овом одлуком је коначно доказано да је применом конформне методе у обрачуну затезне камате грађанима нанета штета због чега ћемо тражити да се рачуни за услуге јавних предузећа умање за неказонито зарачунату затезну камату – истиче се у саопштењу нишког Форума.

 

Александре Цунха Quintet на Нишвилу
Квинтет који предводи један од најбољих бразилских бубњара млађе генерације наступиће три пута на нишком џез фестивалу.

Александре Цуња наступиће 15. августа на Ривер stage-у, а 16. августа у главном програму и у преподневној церемонији отварања на Матине stage-у код Калче.

Средином деведестих Цуња је током боравка у Немачкој развијао свој стил интерпретације бразилске музике.

По повратку у домовину покренуо је пројекат Бразилиан Дует (бубњарски дует), а 2005. године снимио је први албум под својим именом на којем су учествовали неки од најпознатијих бразилских музичара.

CD “Батепап”- микс традиционалне бразилске музике и џез рока убрзо је ушао на топ 10 листу познате њујоршке ћелије “Смоотхјаззандморе”.

Чланови његовог квинтета су Бруно Копини (бас и вокал), Марсело Валези (флаута и саксофон), Рикардо Крен (клавијатуре) и Едуардо Галиан (гитара).

 

Врање: Нови кров за Ликовну
После постављања рампе за лакши прилаз особа са инвалидитетом, врањски Народни универзитет ушао је у нову инвестицију.

Просторије Ликовне радионице, која делује у склопу Универзитета, ових дана се реновирају.

Кључни проблем је кров који прокишњава, а који се ових дана у потпуности мења. Полазници радионице покренули су акцију “Ако падне киша, имамо водене бојице”, и на тај начин сакупили део потребних средстава.

Остатак су обезбедли донатори, у виду грађевинског материјала, али и сам Универзитет.

Весна Маринковић Станковић, водитељ радионице, каже да је реч само о почетку велике акције, обзиром да треба урадити целокупну адаптацију објекта у коме радионица делује.

– Кров је био приоритет, али нећемо стати овде, јер је потребно заменити столарију и додатно уредити простор – наглашава Весна Маринковић Станковић.

Кроз Ликовну радионицу у Врању прошло је преко 900 полазника и из ње су изашли многи академски сликари.

 

Пирот: Помоћ Чешке пиротској болници
Влада Републике Чешке уложиће у наредне три године 400.000 евра у опремање хируршког блока пиротске болнице, рекла је амбасадорка Чешке Хана Хубачова.

Делегација Амбасаде Републике Чешке у Београду и чешке Развојне агенције посетила је пиротску Општу болницу како би се упознала са детаљима за реализацију пројекта опремања операцијског блока пиротске болнице.

Према речима Радована Илића, директора болнице, пројекат реконструкције хируршког блока већ постоји, а од чешке Владе зависи када ће почети његова реализација.

Пиротска болница отворена је 1983. године. Уређаји за видеолапароскопију набављени су деведесетих година и од тада није било нових већих улагања у осавремењавање хируршког блока.

 

Прокупље: Нови документарац Жикице Јовановића
Млади аутор документарних филмова из Прокупља Жикица Јовановић завршио је свој филм „Место под сунцем“.

Он је урађен у сарадњи са прокупачким Удружењем оболелих од мишићних и неуромишичних болести и говори о проблемима особа са инвалидитетом.

– Циљ овог филма који описује боравак младих особа са инвалидитетом у дневном боравку „Сунце“ у прокупачком селу Водице је указивање на проблеме које они имају са средином и показивање њихове љубави и склоности преијатељству. Они покушавају да пронађу своје место под сунцем и да се друже и уклопе у средину, па је то и тема, али и идеја филма који траје двадесет минута – објашњава аутор и додаје да ће са филмом учествовати на више међународних фестивала који се очекују током јесени.

Он додаје да су му у стварању филма помогли Влада Милутиновић, Душан Нешковић, Бојан Савовић и Драгана Петковић.

Жикица Јовановић је за три године направио 8 документарних филмова са којима је учествовао на стотинак међународних фестивала. Добио је пет награда.

Сав посао обавља сам и до сада никада није добио новчану подршку локалне самоуправе.

– Ја обрађујем теме из свакодневног живота Прокупља и сам финансирам филмове. С обзиром да сам од скоро незапослен, надаље ће то ићи теже, али је документарац моја љубав од које никада нећу одустати – каже Јовановић.

 

(ОК Радио, Јужне вести, Југ Србије)