Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из централне Србије 31.07.2012.

0

Крагујевац: Шумадијски дани шљиве у Страгарима
Пољопривредно туристичка манифестација „Шумадијски дани шљиве“ биће одржана у Страгарима 1. и 2. августа. Овогодишњу манифестацију, четврту по реду, обележиће гостовање Добрице Ерића који ће говорити своје песме о ракији, културно уметнички програм у коме ће учествовати и ученици из Страгара, гулашијада, а другог дана биће проглашени и произвођачи најбоље ракије.

У шумадијским селима годишње се произведе око 14.000 тона воћа, од чега 10.000 тона шљиве. Највећи произвођачи и прерађивачи шљиве у овом делу Србије лоцирани су управо у Страгарима и оближњим селима Маслошево, Ћумић и Котража, па је тако и циљ ове манифестација промоција краја који је надалеко познат по производњи воћа, пре свега шљиве.

– Више од 70 одсто укупне годишње производње шљиве на подручју Крагујевца произведе се управо у околини Страгара. Највећи део те производње и даље се на тржиште пласира у свежем стању, што говори о евидентном недостатку прерађивачких капацитета – каже Снежана Живановић Катић, помоћник градоначелника Крагујевца за пољопривреду.

„Шумадијске дане шљиве“ организују Удружење грађана „Кап по кап“ из Маслошева, Удружење воћара и повртара “Ситово“ из Страгара и Градска туристичка организација уз покровитељство града Крагујевца.

– Наш циљ је да промовишемо сеоски туризам како би повећали број категорисаних домаћинстава. То је, захваљујући природним благодетима овог краја, уз бању Вољавчу и околне манастире могуће – каже Снежана Милисављевић, директорка Градске туристичке организације.

Овогодишњи програм „Шумадијских дана шљиве“ биће садржајнији него претходни, а бројне стручне трибине, богат културно уметнички програм, гулашијада, вожња фијакером само су неке од активности заказане за 2.август, када се у Страгарима одржава и традиционални вашар поводом Светог Илије.

Шумадијски дани шљиве биће свечано отворени у среду 1.августа у 20 часова код споменика Танаску Рајићу.

 

Крагујевац: Застава оружје покровитељ Народног вишебоја у Гучи
У понедељак, 6. августа, у Гучи почиње 52. Драгачевски сабор трубача који ће трајати до 12. августа.

Крагујевачка фабрика Застава оружје, традиционално, и ове године ће бити покровитељ Народног вишебоја – момачког надметања у пет дисциплина, које је заказано за петак, 10. август, у 14 часова, на стадиону у Гучи.

Сви такмичари добиће мајице са натписом Заставе оружје, а победнике по дисциплинама очекују вредне робне награде. Арамбаша, свеукупни победник, добиће и ловачку пушку Застава оружје.

 

Пожега: „Студентски камп „Интеракција 2012“
Студенти филмских академија из 15 земаља окупиће се од 7. до 25.августа на 7. међународном студентском филмском кампу „Интеракција 2012.“ у Пожеги, најавио је организатор Независни филмски центар „Филмарт“

На конкурс за учешће на овогодишњем кампу стигле су 124 пријаве из 37 земаља, а селекциона комисија је позвала двадесет најбољих кандидата да учествују у раду кампа „Интеракција“.

Студенти филмских академија из Ирана, Пољске, Русије, Румуније, Велике Британије, Француске, Израела, Египта, Кине, Словачке, Индије, Филипина, САД, Македоније и Србије, подељени у четири екипе, током прве недеље кампа снимиће четири документарна филма у Чачку, Ужицу, Косјерићу и Пожеги на тему “Доласци – одласци”.

По завршетку снимања сви учесници ће се окупити у Пожеги, где ће током десетодневног боравка монтирати материјал за своје филмове. Истовремено, биће реализован и Међународни мастерклас документарног филма “ИНТЕРдоц 2012” који ће окупити полазнике из Сингапура, САД-а, Италије, Русије, Финске и Еквадора. Предавачи су афирмисани професори и редитељи документарног филма Желимир Жилник и Драган Елчић.

Радионице и мастер клас пратиће и богат програм, у селекцији Дуње Кустурице, у “ИНТЕРсцреен”-у биће приказан избор филмова који су учествовали у такмичарском програму Кустендорфа.

Поред студентских филмова, посетиоци “ИНТЕРсцреен”-а имаће прилику да погледају филм “Стара школа капитализма” Жилника.

Учесници кампа посетиће Дрвенград, Музеј на отвореном “Старо село”, манастире Овчарско кабларске клисуре и крстарити Моравом. У оквиру пратећег програма кампа, биће одржан музички фестивал “Централа”.

Премијера филмова снимљених током кампа биће 23. августа у Културном центру Пожега, а дан касније у Дворани културног центра Београда.

Манифестација се одржава под покровитељством министарства културе, информисања и информационог друштва и Општине Пожега.

 

Мајданпек: плате изнад просека
Запослени у општини Мајданпека су, према подацима Републичког завода за статистику, у јуну у просеку зарадили 44.030 динара и тиме по просечним платама у општинама Борског округа били иза Бора у којој је просечна јунска плата износила 48.500 динара. Кладовљани су у просеку зарађивали 42.968 динара, док су и у прошлом месецу најмање просечне зараде биле у општини Неготин – 36.606 динара.

У округу Зајечар зараде су испод просечних, а ни у једној од четири општине није прешла износ од 39.000 динара. Најближи су му били Сокобањци који су у јуну у просеку зарађивали 38.800 динара, следи Зајечар са 37.000 динара, Бољевац са 34.000 и Књажевац у коме је у јуну просечна плата износила око 31.000 динара.

Иначе, просечна плата без пореза и доприноса исплаћена у јуну у Србији била је 42 .335 динара, односно 357 евра, док је просечна бруто зарада била 58. 712 динара, објавио је Републички завод за статистику. Нето зарада у претходном месецу номинално је 4,7 одсто већа него у мају, а реално је већа 3,6 одсто, кажу статистичари.

 

Јагодина: Стогодишњакиња из Јагодине време проводи читајући љубавне романе
Даница Максић из Јагодине прославила је стоти рођендан у породичној викендици на Борском језеру у кругу родбине и пријатеља. Слободно време проводи углавном читајући љубавне романе и гледајући серије на телевизији.

Рођена је у Сокобањи 1912. године, где је одрасла и пошла у школу. Рано је остала без оца, који је погинуо у Првом светском рату из кога се никад нису вратила ни њена два стрица, са сетом за Танјуг прича стогодишња слављеница.

Док телефоном прима рођенданске честитке, Даница се одмара на тераси сећајући се прошлих времена.

– Седим најчешће на тераси и гледам зеленило Борског језера. У слободно време читам романе. Живела сам мирно и нисам се ни саким свађала. Са свима сам лепо живела све ове године – прича Даница којој су, поред романа, омиљене и телевизијске серије.

 

„Сећам се када је краљ Александар дошао у Бор“
Сећање на Бор, град у коме се још пре Другог светског рата скућила и формирала породицу, за Даницу и даље је живо. У њеној меморији неизбрисиви су догађаји који су обележили тридесете године прошлог века, а дан када је у Бору био краљ Александар за њу је још у свежем сећању.

– Сећам се када је краљ Александар дошао у Бор. Био је на Црно врху. Тамо се заглавио, а сељаци нису хтели да га извуку, јер су мислили да краљ неће доћи. Онда је један чувар на коњу дошао до Француза у Бору, а двојица шофера из Књажевца отишла су на планину по краља. Имао је белу лимузину. Видела сам га када је ишао у топионицу. На рампи сам стајала и гледала га – сећа се Даница тог догађаја до најситнијих детаља.

 

Лета проводи са ћерком на Борском језеру
Даница и њена две деценије млађа ћерка Златија пензионерске дане проводе у Јагодини, али већ почетком лета пакују кофере и долазе на Борско језеро. Тамо налазе спас и од врућине и од градске гужве, каже Златија Грубишић која на јесен пуни 80 година.

Топле летње дане Даница и њена ћерка проводе у породичној викендици очекујући госте, родбину и пријатеље. Тако је, кажу, све време док су на Борском језеру. Ако лепо време потраје, ту ће остати све до октобра, а онда се враћају у Јагодину, где их такође жељно очекују комшије и пријатељи.

 

(Блиц, Данас, Шумадија прес, Танјуг)