Прочитај ми чланак

Милан Тановић (ПОКС): Крагујевачка власт бежи од дијалога о 2,5 милиона евра

0

Поводом данашњег, другог одлагања седнице Скупштине града због недостатка кворума коју је сазвала опозиција око надокнаде за земљиште у „случају Сервис”, реаговао је и Милан Тановић, председник Градског Одбора ПОКС Крагујевац.

– Данас смо присуствовали бахатости владајуће већине, по други пут, недоласком на седницу по хитном поступку коју је заказала опозиција а где је једина тема требала да буде спорна и незаконита одлука скупштине града Крагујевца (скупштина није смела да буде одлучује о томе јер није надлежна) да исплати одређеном физичком лицу 2,5 милиона евра за објекте које је то лице платило 7.000 евра, каже Тановић за Данас.

Како ни данас нису постојали услови за рад тј. кворум, председник скупштине или његов заменик у овом случају, морали су на основу пословника, члан 134. став 5. да седницу скупштине одложе за други дан, одређујући тачан дан и сат одржавања седнице.

– Међутим, бахатост власти се наставила јер је заменица председника скупштине уместо да седницу одложи, седницу закључила иако иста није била ни отворена, што је још већи апсурд. На тај начин прекршен је пословник и убијена демократија у скупстини града Крагујевца, закључује он.

По његовом мишљењу, упркос лепим речима градоначелника на једној од претходних седница „да желе нормалан дијалог”, видимо да у пракси тешко да ће до нормалног дијалога доћи, јер да се тако нешто заиста жели не би се опозиција обраћала власти путем конференције за медије, већ би се налазили у скупштинској сали и дискутовали о теми која ових дана мучи велики број Крагујевчана.

– Присуствујемо фарси, да градонацелник прима грађане Крагујевца на разговор како би чуо њихове проблеме а не жели да дискутује са опозицијом у скупштинској сали где му је то обавеза да ради, сматра Тановић, напомињући да је на прошлим изборима за позциону опцију гласало 35-36.000 Крагујевчана које они у локалној власти заступају.

Од чега власт бежи ако сматра да је све чисто?, пита се он и одговара: „Да ли опозиција треба да чека следећи пријем грађана код градоначелника, па да колективно дође на разговор како би добила одговоре на питања”.

Овде, по Тановићу, није реч о политичким поенима нити њих као појединаца – одборника, нити странака које представљају.

– Овде је реч о новцу грађана Крагујевца и то о 2,5 милиона евра, колико износи буџет предвиђен за капиталне инвестиције ове године, закључује он.

И за Милана Тановића овде није крај о разговору на ову тему, јер како уједињена крагујевачка опозција обећава – ова тема је и данас одложена али само до наредне, редовне седнице Скупштине Града коју локална власт окупљења у коалицији око СНС-а неће моћи да избегне и бојкотује.

Да подсетимо, као и пре три дана због недостатка кворума, односно недоласка одборника владајуће коалиције данас је одложена седница Скупштине града Крагујевца коју су сазвали опозциони одборници због надокнаде за замљиште на локацији некадашњег „Заставиног сервиса”.