Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из централне Србије 28.07.2012г.

0

Крагујевац: Пракса за студенте и посао у ФАС-у
Пријаве за програм „Пракса за студенте“ који у сарадњи са представницима Града организују БСЦ (Бизнис стартап центар) и Удружење младих менаџера трају до 20. августа, а они који већ траже посао, могућност за запошљавање имају на новоотвореним конкурсима за запошљавање у ФАС-у.


У циљу стицања практичних знања и припреме студената завршних година за тржиште рада, Град Крагујевац, Удружење младих менаџера и Бизнис стартап центар покрећу пројекат „Пракса за студенте“. Укључивањем јавног сектора и већег броја приватних предузећа, створени су услови да стручну праксу у трајању од три недеље похађа око стотину крагујевачких студената.

Ово ће бити нешто другачије искуство за практиканте него претходних година, па им знања стечена на пракси овог лета могу заиста помоћи у проналажењу посла и остваривању пословних контаката.

За оне који су пак завршили факултет или средњу школу и у потрази су за послом отворене су четири нове радне позиције у ФАС-у. Једна за особе економског усмерења, две за позицију која затева завршен Економски факултет ( оглас 1 / оглас 2), и једна за техничара квалитета.

Конкурси за посао су отворени до 30. јула, а они који желе да своја знања усаврше и тек стекну радно искуство могу се пријавити до 20. августа.

 

Крагујевац: Корзо се враћа у Крагујевац
Већ следећег викенда улица Краља Александра И Карађорђевића, или популарно Главна улица, биће затворена за саобраћај од 22 часа до 3 сата после поноћи. Оваква одлука Савета за  безбедност донета је у циљу опште безбедности, а Крагујевчани ће тако поново добити корзо. 

Корзо је реч италијанског порекла, представља најчешће главну градску улицу и својеврсни излог града, односно главно градско шеталиште.

За оне који су заборавили, на корзоу се углавном шетало у двоје, некада и у троје, или четворо, и то у ситуацијама када се срећну групе пријатеља па не желе да се раздвоје.

Тада су сви имали прилику да „прошетају“ своје нове хаљине и одела, без опасности да ће их неко изгорети цигаретом, или да се фино осмишљени детаљи неће видети у облаку дуванског дима у кафићима, а лепе ципелице бити изгажене због превелике гужве у дискотекама.

Ову врсту забаве „неки нови клинци“ нису ни имали прилику да доживе и виде. Кораци су постали бржи, а одредишта важнија од шетње.

Ипак, како је један блогер рекао „Чаршију чине људи, не зграде, а корзо – то смо сви ми, суграђани нашег лепог града“.

Како у Крагујевцу улица Краља Александра И Карађорђевића представља то главно место за окупљање младих, сваког петка и суботе, почев од 3. августа, она ће бити затворена за саобраћај у вечерњим, односно ноћним сатима.

Крагујевчани ће, дакле, од следеће недеље моћи слободно да шетају кроз Главну улицу и подсете се времена када је корзо био једно од најважнијих места за „видети и бити виђен“, али и место сусрета и размене важних и неважних информација.

Они који ипак одлуче да у ноћни провод крену аутом или таксијем, супротно досадашњим навикама, биће приморани да своја возила паркирају мало даље од улазних врата објеката које посећују.

Институција корзоа је, чини се, данас заборављена, а да ли ће јој оваква одлука у Крагујевцу вратити стару славу, време ће показати.

 

Краљево: Градоначелник Краљева из СНС
Нови градоначелник Краљева је Драган Јовановић (52) из Српске напредне странке. На јучерашњој седници Скупштине Краљева за Јовановића су гласала 42 одборника коалиције око СНС и Социјалистичке партије Србије, од укупно 70 колико броји локални парламент.

 

Краљево: Прече им рекламе од заставе Србије
Лазар Трипковић: У мојој продавници тробојке купују само гастарбајтери … Без барјака – На већини државних институција не вијори се наша тробојка, а приватници на своје објекте радије стављају рекламе и заставе својих фирми

Застава Србије ретко се може видети на зградама државних институција, али и других објеката у Краљеву. Нема је ни на главној градској пошти, испред Завода за запошљавање, а ни на зградама неких јавних предузећа.

Застава чак није истакнута ни на згради у којој је седиште Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова и Удружења гуслара. Како сазнајемо, једини купци застава у Краљеву су гастарбајтери.


Државна и народна застава
За разлику од Американаца, од којих многи сваког јутра у двориштима прво подижу националну заставу па се тек онда прихватају дневних послова, ова институција у Србији све више бледи. Велика и чиста, државна застава са грбом Немањића истакнута је испред зграде полиције, а тзв. народна веје се на градској скупштини. Ретки су Краљевчани који разликују две врсте званичних застава, ону народну без грба и државну са грбом.

С друге стране, у радњи „Механика", јединој у Краљеву која продаје државна обележја, гастарбајтери су највећи купци застава. Они по правилу купују обе српске заставе у пакету.

– Незнатан број људи из Краљева долази да купи заставу. Међутим, не жалећи паре, наши гастарбајтери увелико траже како заставе, тако и грбове, мајице или шалове са државним обележјима. По правилу то морају бити најквалитетнији модели и лепо упаковани. Државне установе врло ретко купују заставе и државна обележја – рекао нам је Лазар Трипковић, власник ове радње.
Приватници се скоро искључиво опредељују за оне са исписаним називима својих фирми, или пак за заставу фирме послодавца ког заступају.

– Зашто да стављам државну заставу када ми је држава до сада углавном узимала? Зашто бих је онда славио? Моја породица издржава се поштено од сопственог посла и живимо од своје фирме, па је нормално да се испред ње и вијори моја застава – рекао нам је један приватник у Омладинској улици.
Патриотизам девалвирао

Новинар Александар Марић сматра да су у последње две деценије грађани буквално били „затрпани" државним симболима, због чега су они губили на значају.

– Просечан грађанин био је сведок махања разноразним заставама, тако да није чудо што више није сигуран како државна застава сада изгледа. Имам утисак да се многи још нису ни навикли на ново уређење Србије после распада Југославије, посебно они старији, па је питање колико могу разликовати и са пијететом прихватити нове државне симболе. За све је потребно време које ствара традицију, неопходну сваком народу – сматра Марић.

На зградама у којима се налазе седишта политичких партија ситуација са заставама је од случаја до случаја, па су у градској централи ДС-а на Тргу Светог Саве постављене и страначка и државна застава. Само двадесет метара даље у згради Старог архива, где су под истим кровом Нова Србија и СПО, лепршају само страначке заставе.
Новчане казне за поцепане заставе
Законом о употреби државне заставе и бригом о њој предвиђена је и новчана казна од 40.000 до 400.000 динара за правно лице које истакне заставу или грб који су оштећени или неподобни за употребу, а за такав прекршај предвиђена је новчана казна од 5.000 до 20.000 динара за физичко лице.

Опет, закон никоме не брани да истакне државну или грађанску, односно народну заставу, што је већ ствар осећања грађана. Ипак, са њом се мора пажљиво поступати јер не сме да буде прљава, поцепана, да се вуче по земљи. Понајмање би, што је све учесталије, требало да служи на столовима уместо шустикли, или као позадина на зиду приликом весеља.

На основу онога што смо фотографисали, законодавац или особе које су дужне да спроводе Закон о употреби државне заставе и контролишу његово спровођење и санкционисање прекршиоца имали би у Краљеву пуне руке посла. Иначе, у граду на Ибру већи део институција које смо снимили нема државну заставу на улазима.

 

Јагодина:  Повређен падобранац
Због отказивања главног падобрана лакше повређен падобранац Срба Савић на аеромитингу у Јагодини. Тренутно му се указује помоћ у болници.

На аеромитингу који се одржава у Јагодини један падобранац је повређен због отказивања главног падобрана, изјавио је руководилац скакања Ненад Кузмановић. Повређен је Срба Савић из екипе Јагодине, који је пребачен колима хитне помоћи у болницу где му се тренутно раде рендгенска снимања.У Хитној помоћи рекли су да се не ради о великој повреди и да је можда у питању само веће угрување.

Савић је скакао са 1.000 метара, а није познато на којој је висини падобран отказао.

На аеромитингу учествује 12 екипа из Србије, Бугарске и Републике Српске.

 

Чачак: Скуп старих знанаца
Предстојећа два дана резервисана су за одигравање пријатељског турнира "Живорад Бија Станковић" у Чачку. Поред три суперлигаша учествује домаћин, Борац, који се прошле сезоне преселио у Прву лигу Србије.

Упркос чињеници да Борац из Чачка није више део елитног фудбалског друштва, тај клуб није одустао од организације, сада већ, традиционалног турнира "Живорад Бија Станковић".

Гости ће бити три екипе из Јелен Суперлиге које су и претходних година својим учешћем доприносиле да овај меморијални турнир поприми донекле такмичарски карактер.

Прошлогодишњи освајач Слобода из Ужица ове године неће имати прилику да брани трофеј а Смедерево ће узети учешће уместо Ужичана.

Првог дана турнира на програму су полуфинални сусрети на којима ће снаге одмерити следеће екипе.

Од 16 часова и 30 минута на терен ће Смедерево и Раднички из Крагујевца, док ће од 18 часова и 30 минута играти Борац и Јавор из Ивањице.

Финални меч на програму је у недељу а три првопласиране екипе биће одликоване пехарима поред којих су обезбеђена одличја за најбољег играча турнира, стрелца и голмана.

Овај меморијални турнир екипама ће послужити као једна од последњих провера пред старт првенствених мечева у Јелен Суперлиги и Првој лиги Србије.