Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из централне Србије 27.07.2012.г

0

Само Зајечар и Пожаревац неће напредњаке
Као куле од карата руше се општинске власти које су после избора договорили ДС и СПС и формирају се нови савези по угледу на коалицију на републичком нивоу.

После Крушевца, Врања, Зрењанина, Ниша, Чачка, Лознице, почела је битка за Нови Сад и још десетак већих градова, а политички аналитичари не искључују могућност да готово сва већа места и општине преузму коалиције око напредњака и социјалиста.

Иако је изгледало да политичке договоре ДС-а и СПС-а на локалу не може да поремети формирана коалиција на републичком нивоу, показало се да је то било кратког даха и да политичке елите из централе кроје судбину власти и у општинама. Да је то тако потврђују примери многи локалних самоуправа, где су већ формиране скупштинске већине ДС и СПС-а срушене. Уместо демократа у власт улазе напредњаци, па је тако претходних дана у осам градова и општина, прекомпонована власт и направљена по узору на републику.

Да списак није коначан потврђују и најаве водећих људи партија на власти, па се тако ове недеље очекује да „падне" још 10 до 15 градова и општина, а први на списку је Нови Сад. Могуће промене власти су и у Ужицу, Лесковцу, Кикинди, Кули, Сомбору, Шапцу, Суботици, Краљеву и другим мањим општинама.

 

Пада и Краљево
Према налогу централе, влашће данас бити прекомпонована и у Краљеву. Наиме, тамо су ДС и СПС још 22. маја договорили владајућу коалицију, у којој су били још и УРС, Преокрет и још две краљевачке странке. До политичке промене на челу града дошло је у уторак, када су СПС и СНС потписали споразум о коалицији. Нову власт, према том споразуму, чиниће СНС, Нова Србија, СПС, Партија уједињених пензионера Србије, Јединствена Србија, Народна странка Маје Гојковић, Уједињени региони Србије, Демократска странка Србије и странка Сложно за Краљево.

Слична ствар дешава се и у Шапцу, где је локална власт формирана још 8. јуна и чине је ДС, УРС, Преокрет и ГГ „Шабачки покрет". Социјалисти и напредњаци сада најављују промену локалне власти.

– Сигурно ће доћи до промене владајуће већине у Шапцу. Већ су вођени преговори са политичким партнерима – рекао је јуче председник Градског одбора СПС-а Зоран Бортић.
Ускоро промене …. У Ужицу уместо демократа најављују напредњаке на власти

И у Ужицу, где је склопљена коалиција ДС-СПС-ЛДП-НС, шушка се да су социјалисти „продали" демократе, односно да у власт треба да уђу напредњаци. Председник ужичких социјалиста Неђо Јовановић за Press каже да општински одбор следи политику ГО, али да за сада нису добили никакве инструкције.

– Ми немамо никакве наговештаје да ће се мењати власт.


Одолевају притисцима
За разлику од Ужица, у Лесковац су већ стигли наговештаји, па тако скупштинска већина коју чине демократе, СПС и УРС, судећи према најави Млађана Динкића, ускоро ће бити прошлост.

– Верујемо да неће бити инструкција да променимо коалицију, али ако буде, видећемо како ћемо да се понашамо. Вероватно ћемо морати да послушамо централу, што ће бити штета за град – рекао је за Press један од чланова локалног СПС-а.

Аналитичари процењују да ће само неке локалне самоуправе успети да одоле притисцима својих централа. Као такве за сада се представљају власти у Пожаревцу, Зајечару, Смедереву.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић за Press каже да владајућа коалиција у овом граду, коју чине УРС, ДС и СПС, неће бити промењена.

– Не пада ми на памет да мењамо партнере. Никако нећемо дозволити да у власт уђу и о граду одлучују политички примитивци Саше Мирковића. Они би Зајечар вратили 300 година уназад – изричит је Ничић.
Нова коалиција … Власт у Краљеву преузимају СПС и СНС
Сличан став има и градоначелник Пожаревца, социјалиста Миомир Илић, који за Press каже да неће рушити коалицију са ДС.

– Ми смо коалицију склопили уз сагласност Ивице Дачића и одговорно тврдим да никакве сугестије нисмо добили да је рушимо – каже Илић.

За политичког аналитичара Дејана Вука Станковића прекомпоновање власти на локалу није никакво изненађење.

– То је политичка пракса у Србији, која показује да не постоји аутономија локалних лидера, већ да су они поданици својих централа. Додуше и изборни систем то омогућава, јер уместо да се на локалу бирају способне и стручне комшије, бирају се партијски послушници. ДС на локалном нивоу доживљава политички пораз са продуженим дејством, што је домино ефекат изгубљене председничке и парламентарне трке. Нисам сигуран да ће ова пракса избацивања ДС из власти да се заустави, а био бих пријатно изненађен да се не дирају локалне самоуправе, где је ДС однео убедљиву победу – каже Станковић. 

 

Сан снова – до Чачка
Нови министар за грађевинарство и урбанизам Велимир Илић планира да до истека свог мандата стигне кући новим аутопутем

Приоритет новог министра за грађевинарство и урбанизам Велимира Илића биће да на Коридору 11 заврши пун профил аутопута од Београда до Чачка, са зауставним тракама, што би, како каже, било„ остварење његовог сна”. Хвали се да има комплетну визију како је могуће тај пројекат довести до краја, јер је управо он тај пројекат и започео и да „познаје свако ћоше” на том путном правцу. Предлаже да аутопут буде финансиран из кредита и концесија – по други пут.

– Требало би да буде комбиновано финансирање да бисмо избегли контролу ММФ-а, да се не оптеретимо много кредитним линијама и учинимо себе кредитно неспособним за неке друге важне пројекте. Можда део буде концесионо, а део кредитно. Направићемо неку комбинацију да се то уради и ја намеравам да за свог мандата дођем аутопутем до Чачка. То је мој животни сан – рекао је Илић за агенцију Танјуг.

Аутопут од Београда до Чачка био је део концесионог уговора за изградњу аутопута Хоргош–Пожега у време док је он био министар за капиталне инвестиције у влади Војислава Коштунице. Та концесија је неславно завршена. Уговор је раскинут, јер концесионари, аустријске компаније „Алпина” и „Пор”, нису на време затворили финансијску конструкцију. Србија је завршила на арбитражи у Паризу, а одштетни захтев аустријских компанија износи 70 милиона евра.

Милутин Мркоњић, који је до јуче био задужен за изградњу свих коридора, такође је концесију помињао као могућност за део аутопута од Београда до Љига.

Он се недавно састао са представницима шпанске корпорације ФЦЦ, која је нови власник аустријске „Алпине”. Са њима је разговарао о могућности јавно-приватног партнерства. Иначе, та шпанска компанија својевремено је управо са „Алпином” победила на тендеру за концесију Хоргош–Пожега, али су убрзо посао уступили аустријском „Пору”.

Као озбиљни партнери за део аутопута од Београда до Љига помињане су турске компаније „Колин”, „Јуксел” и „Макијо”. Са њима су потписани споразуми о разумевању за изградњу 65 километара аутопута од Београда до Љига, по сличном моделу као са Кинезима за мост Борча–Земун. Тада је било речи и да су ове турске компаније заинтересоване и за део аутопута од Пожеге до границе са Црном Гором.

 

Шта је до сада урађено?
Из буџета је обезбеђено око 70 милиона евра за деоницу од Уба до Лајковца. Тих 12, 5 километара финансира се из буџета, а граде их „Путеви Ужице”.Тренутно се гради и око 40 километара између Љига и Чачка. Кредит у износу од 300 милиона евра обезбедила је влада Азербејџана, уз услов да фирме из њене земље изводе део радова. Главни извођач је њихова фирма „Азвирт”.

Уговором о кредиту предвиђена је фиксна каматна стопа од четири одсто, на 15 година, са грејс-периодом од три и отплатом на 12 година. Додатних осам милиона евра, колико је потребно за овај пројекат, обезбедила би Влада Србије. Домаћа грађевинска предузећа биће заступљена око 49 одсто.

Према процени инжењера преузећа „Коридори Србије”, за завршетак деонице од Љига, преко Бољковца и Такова до Чачка, која ће се прелазити за пола сата вожње, потребно је око три године. Реч о сложеној траси, на којој треба изградити  66 мостова и пет тунела.

За део од Београда до Љига, који би према неким ранијим проценама Министарства инфраструктуре требало да кошта нешто више од 200 милиона евра – главни пројекти су завршени. Предстоји решавање имовинских односа.

Одлазећа влада је на самом крају мандата разрешила дилему куда ће се из Београда улазити на овај аутопут. Републичка ревизиона комисија је 28. јуна усвојила идејни пројекат за трасу којом ће се из Београда до Обреновца стизати левом обалом Саве преко Сурчина, Јакова и новог моста на ушћу Колубаре у Саву. Варијанта преко клизишта Дубоко, односно Остружнице и Умке, за коју се Велимир Илић залагао у време када је концесија била у игри, дефинитивно је одбијена као могућност.

Деонице од Београда до Прељине

Деонице 1 и 2 – Београд (Сурчин) – Обреновац 25,5 км;

Деоница 3, Обреновац–Уб, 26,23 км;

Деоница 4, Уб–Лајковац, 12,50 км (обезбеђен новац и гради се);

Деоница 5, Лајковац–Љиг 23,98 км;

Љиг–Прељина (обезбеђен новац и гради се)

Деоница 1: Љиг–Бољковци, 10,72 км

Деоница 2: Бољковци–Таково, 12,57 км

Деоница 3: Таково–Прељина, 17,07 км

 

Врњачка бања: Ловефест и МИНИ  
МИНИ је официјелно возило шестог по реду Ловефеста, који се одржава од 03. до 05. августа у Врњачкој бањи.

Не само да ће главне звезде које наступају имати прилику да возе МИНИ аутомобиле, већ је планиран и велики број промотивних активности по Србији. Сви који буду имали прилике да усликају МИНИ Ловефест караван у Крагујевцу, Нишу, Врању, Краљеву, Крушевцу, биће у могућности да путем Ловефест Facebook странице освоје карте за фестивал.

Ловефест, традиционални музички фестивал из Врњачке Бање, ове године биће одржан од 3. до 5. августа на чак десет локација у граду. Фестивал који је до 2012. промовисао младе извођаче електронске музике из Србије од ове године додатно афирмише уметнике кроз осам нових зона. Прве фестивалске вечери на главној бини музичке зоне наступиће Џејмс Забиела, један од највећих ДЈ-ева данашњице. Забиела на Ловефест доноси енергију Ибице и летње забаве. Исте вечери пред публиком ће наступити и немачки ДЈ Алекс Ниггеманн и београдски ДЈ Милош Павловић. Други дан фестивала, хеадлинер на главној Туборг бини музичке зоне биће познати дански ДЈ Ноир. Последње фестивалско вече је као и претходних година посвећено домаћој музичкој сцени – Darkwood Дуб, Синестезија, МВП и С.А.Р.С.

О фестивалу:

Ловефест је музички фестивал који се од 2007. године сваког лета одржава на летњој позорници у Врњачкој Бањи у организацији удружења грађана „Ловефест Врњачка Бања". Током година на фестивалу су наступили неки од најпознатијих имена из света електронске музике – Марсхалл Јефферсон, Good Groove, Мартин Тен Велден, Данисм, Silicone Соул, Грамопхонедзие, Дарко Рундек и многи други

 

Прекршајне пријаве против 'Шумадије ДЕС'
Инспекција рада у Крагујевцу поднела је захтев за покретање прекршајног поступка против предузећа "шУмадија ДЕС", чијих седам радника штрајкује глађу. Прекршајни поступак је покренут и против бившег директора тог предузећа Радослава Јовановића.

– Захтев је поднет зато што није спроведен ранији налог инспекције рада да се запосленима исплате зараде за пет месеци из 2010. и 2011. године – рекао је начелник одељења републичке инспекције Првослав Миленковић и навео да је захтев поднет Прекршајном суду у Крагујевцу.

Миленковић је додао да је инспекција рада донела ново решење којим се налаже исплата зарада за два месеца ове године свим запосленима.

У предузећу "шУмадија ДЕС" седморица радника са инвалидитетом 17 дана штрајкује глађу, тражећи исплату мининалних зарада за осам месеци из ове и из претходне две године.

Њихово здравствено стање је угрожено, а лекари медицине рада их свакодневно обилазе у преподневним и поподневним сатима.

Радници овог предузећа штрајковали су и у марту и јуну, незадовољни што им плате касне, али и због минималне упослености производних капацитета.

Бивши директор Јовановић је, приликом мартовског штрајка, убедио запослене да ће редовно добијати плате и да ће бити утврђена динамика исплате заосталих зарада, што није и реализовао.

Од пре месец дана, предузеће "шУмадија ДЕС" има новог директора Верољуба Брадића, који је у изјави новинарима више пута поновио да је каса фирме празна и да чини све да склопи пословне уговоре како би обезбедио новац за исплату зарада, али и за озбиљнију производњу металне галантерије.

 

(Шумадија прес, Политика, Прес)