Прочитај ми чланак

Србин: Вести из централне Србије 21.07.2012.г.

0

Смедерево: Стаклена менажерија затворила Тврђјава театар
Медјународни Тврђава театар завршен је у Смедереву у петак касно увече изводјењем "Стаклене менажерије" Народног позоришта из Београда ,према тексту Тенеси Вилијамса, а у режији Радослава Миленковића.

Члан жирија Милош Јагодић је у петак у "Малом граду" смедеревске тврдјаве, пред наступ глумаца Народног позоришта објавио добитнике награда, а публика је сваку одлуку поздравила аплаузом.

"Имали смо, наравно, дилема, увек их има, али, заиста, нисмо имали великих проблема у тим дилемама. Кад кажем проблема, мислим пре свега једни с другима, измедју нас. Аутори и глумци су се некако сами издвојили, ови који су добили награде, тако да није било великих мука у доношењу одлуке", рекао је агенцији Бета члан жирија Милош Јагодић.

Уметничка директорка Тврдјава театра Бранислава Лијешевић први пут је "потпуно задовољна" одлуком жирија о наградама и да "нема шта да пребаци жирију".

 

Шумадија: Саобраћајци за викенд појачавају будност
Предстојећег викенда поново ће, као и претходне две недеље, бити спроведена централна акција појачане контроле саобраћаја, усмерена на откривање прекршаја алкохолисаности возача, најављују из крагујевачке Полицијске управе.

Акција ће бити спроведена у ноћним сатима, у петак и суботу.

У сличним акцијама, у протекла два викенда, на подручју Полицијске управе у Крагујевцу откривено је 270 возача који су возилима управљали под дејством алкохола. Они су искључени из саобраћаја и против њих су поднете прекршајне пријаве.

Исте мере биће предузете и према возачима који буду затечени у алкохолисаном стању у предстојећој акцији. Саобраћајна полиција санкционисаће и друге теже прекршаје које, том приликом, уочи.

У саопштењу за јавност, Полицијска управа у Крагујевцу апелује на  учеснике да поштују саобраћајне прописе, а посебно на возаче да за управљач не седају под дејством алкохола.

 

Крагујевац: Мушкарци уређују језеро
Неформална група „Буди мушко клуб“ организује акцију уређења околине језера Бубањ у Крагујевцу, у суботу од 18 часова.

Овај клуб окупља претежно средњошколце који, под надзором координатора, спроводе различите активности са циљем да се кроз радионице о насиљу, решавању сукоба, али и здравим стиловима живота, младићи и девојке подстићу на активизам и друштвено одговорно понашање.

Све се одвија под слоганом „Буди мушко, буди одговоран“ а у Србији учествује више од 10.000 младих.

Кампања „Буди мушко“ се у Крагујевцу спроводи трећу годину за редом, а овога пута активисти ће  да офарбају клупе и столове на језеру Бубањ, који су на овом популарном градском излетишту већ дуже време прилично запуштени.

 

Краљево, Ужице: У болнице стижу нове климе
Акција Новости: Подршка климатизовању болница у Србији. Куповину уређаја најавили и у Краљеву и у Ужицу. Акцију су подржали челни људи Чачка, Лознице, Зрењанина, Ниша, Врања

ЛЕПЕ вести стижу из Краљеве и Ужица. Челници ова два града ухватиће се укоштац заједно са „Вечерњим новостима“ и обећавају да, у најкраћем могућем року, учинеи све што је у њиховој моћи да се климе неопходне за спас пацијената од тропских врућина обезбеде у ова два града.

Иницијатива нашег листа о климатизацији болница, домова здравља и амбуланти широм Србије, одлично је прихваћена у највећем граду западне Србије. Здравственом центру Ужице, установи која брине о 360.000 осигураника, али и о пацијентима са истока републике Српске и са севера Црне Горе, потребно је 40 клима уређаја за нормализацију лечења у летњим месецима.

„Новости“ и Здравствени центар Ужице, упутили су захтев ужичком Градском већу, али и овдашњим привредницима, да набавком једног броја клима-уређаја, у складу са могућностима, помогну пацијентима. У ишчекивању одговора, наметнуло се решавање још једног проблема: нова зграда Опште болнице у Ужицу има централни систем за климатизацију који је једним делом неисправан. Да би се систем вратио у пуну функцију, потребно је обезбедити новац за поправку, а надлежни ће наредних дана знати колико ће реконструкција коштати.За разлику од прилика у многим здравственим центрима по Србији, хоспитализовани пацијенти Здравственог центра „Студеница“ у Краљеву, којих има из свих крајева Рашког округа – углавном не могу да се пожале на неподношљиву климу у болесничким собама. Ипак, земљотрес из 2010. године је оштетио централни расхладни систем, што је додатно покварило комфор у појединим деловима болнице, нарочито на одељењу дијализе, амбулантама Поликлинике и Дечјем диспанзеру.

– Ситуација у нашој болници није тако драматична, али је свакако упозоравајућа па, морамо да и некомплетни, одмах реагујемо и подржимо акцију „Новости“ и да, колико год можемо, помогнемо нашем здравственом центру да дугорочно реши проблеме болничког комфора – каже Сретен Јовановић, председник градске скупштине, који ће ових дана позвати краљевачке привреднике, како би се заједно договорили о начину, обиму и врсти помоћи Здравственом центру „Студеница“.- Убеђен сам да ће нам се у томе придружити бројни привредни колективи и појединци.

ПОТРЕБНА ПОДРШКА КОМПАНИЈЕ
АПЕЛ нашег листа далеко се чуо. Акцију су подржали челни људи Чачка, Лознице, Зрењанина, Ниша, Врања. Обећали су брзо деловање и куповину ових расхладних уређаја. Они очекују већу подршку друштвено одговорних компанија, јер без њихове помоћи тешко да ће се пацијенти у српским градовима моћи одрећи мокрих чаршава, промаје и застарелих вентилатора.

 

Чачак: Запослени у ТВ Чачак траже поништење приватизације
Власник телевизије чачански бизнисмен Зоран Бојовић дугује запосленима пет плата, а према подацима ШО укупна дуговања телевизије износе око 28 милиона динара
 

Запослени на ТВ Чачак, који 25 дана штрајкују због неисплаћених зарада, затражили су од Агеницје за приватизацију поништење приватизације те медијске куће, јер већински влазник не испуњава обавезе из купопродајног уговора, саопштио је Штрајкачки одбор телевизије.

Власник телевизије чачански бизнисмен Зоран Бојовић дугује запосленима пет плата, а према подацима ШО укупна дуговања телевизије износе око 28 милиона динара.

Штрајкачки одбор у саопштењу наводи се да Бојовић ни после 25 дана штрајка није понудио никакво конкретно решење већ је на заједничком састанку са запосленима понудио "неубедљива обећања" и тражио да се штрајк прекине, што су радници одбили.

Одбор истиче да су запослени на ТВ Чачак добили подршку од руководства Града, које је изразило спремност да градска скупштина у наредном периоду иницира и подржи доношење одређених законских решења која би омогућила да град поврати оснивачка права над медијима.

Штрајкачки одбор ТВ Чачак оцењује да је та телевизија само једна у низу неуспешно приватизованих медијских кућа у Србији и позвао медијске куће које су у сличној ситуацији да им се придруже, како кажу, у борби за право грађана широм Србије на објективно локално и регионално информисање.

"Последњи је час за преиспитивање ове и сличних приватизација медија. У супротном, угасиће се многе медијске куће које постоје већ деценијама и тако ће се Србија и у области медија свести на Београд и околину" наводи се у саопштењу.

Штрајк свих запослених на ТВ Чачак почео је 25. јуна због неисплаћених зарада и доприноса за фебруар, март, април, мај и јун 2012. године.

Запослени на тој телевизији поштују минимум процеса рада и на ТВ се емитује серијски, филмски и комерцијални програм, као и обавештења од јавног значаја.

ТВ Чачак има укупно 26 стално запослених радника и четири хонорарна сарадника. Та ТВ је основана 1999. године као општинско јавно предузеће, а приватизована је 2009. године када је на аукцији званично купио Милош Бојовић који је тада био ученик четвртог разреда чачанске гимназије, а касније је власништво над ТВ преузео његов отац, чачански бизнисмен Зоран.

У власништву породице Бојовић су и недељник "Чачански глас" и Радио Чачак, чији запослени не штрајкују.