• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ПРОПАГАНДА СЕ НАСТАВЉА – БИСКУП КРАМАРИЦА: И овај Божић подсећа на прогнане католике из Републике Српске
Прочитај ми чланак

ПРОПАГАНДА СЕ НАСТАВЉА – БИСКУП КРАМАРИЦА: И овај Божић подсећа на прогнане католике из Републике Српске

0

Franjo_Komarica_FAH

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица подсетио је у четвртак како је и уочи овог Божића његова бискупија суочена с чињеницом да је највећи број католика из ње протеран, а да се и двадесет година након рата спречава повратак оних који су на то спремни упркос свим препрекама које пред њима стоје на том путу.

„На овом је простору данас чак мање католика него што их је било 1995. године“, казао је бискуп Комарица на конференцији за новинаре у Бања Луци додајући како је то најбоља илустрација стања какво влада на подручју ентитета Републике Српске.

Тамо је до 1992. године живело око 220 хиљада а према проценама Цркве тренутно нема више од 12 хиљада католичких верника.

„Неће бити праведног мира без исправљања ове велике неправде“, казао је бањалучки бискуп.

Он тврди како су на хиљаде прогнаних спремни на повратак али то не могу остварити јер им нити једна власт не жели истински помоћи.

Бискуп Комарица казао је како осим оних који су прогнали католике одговорност за тренутачно стање имају и политичари који су сада на власти укључујући и оне из хрватског народа јер нису ништа учинили да би олакшали повратак прогнаника.

Извор: index.hr