Прочитај ми чланак

Прекршајна пријава: Супруга Милана Марковића власник јахте од 250.000 евра !

0

Агенција за борбу против корупције поднела је Прекршајном суду у Београду захтев за покретање прекршајног поступка против бившег министра државне управе и локалне самоуправе Милана Марковића, јер није пријавио јахту коју је његова супруга добила прошле године.

У данашњем саопштењу Агенције наводи се да је прекршајна пријава поднета због тога што у Законом предвиђеном року, Милан Марковић у Извештају о имовини и приходима није пријавио битне промене у имовини, односно да је његова супруга током 2011. године уговором о поклону добила јахту „Престиге 42“.

Након извршених провера као и увидом у списе предмета Лучке капетаније Београд, неспорно је утврђено да је супруга Милана Марковића постала власник јахте „Престиге 42“, 19. септембра 2011. године као и да је њена вредност 254.250 евра, што прелази износ годишње просечне зараде који су функционери дужни да пријаве као промену у ванредном Извештају о имовини, пише у саопштењу. Функционер је био обавезан да ову промену пријави до 31. јануара 2012. године, а он је то учинио 2. јула 2012. године, по ступању на нову функцију.

Подсетимо, Милана Марковића, ак­ту­ел­ног министра за државну управу и локалну самоуправу, усликао је папарацо Курира на Земунском кеју, на суперлуксузној јахти „престиж 42“, чија цена се креће од 150.000 евра до невероватних 500.000 евра.

Према оцени стручњака, цена ове јахте варира од 150.000 евра па до пола милиона, а зависи од годишта производње, али и уграђене опреме.

– Годиште пловила много значи, али ту је и опрема. Рецимо, ако јахта кошта 200.000 евра, а уграде се радар и телевизори, то умногоме подиже њену вредност. Мислим да оваква јахта, без додатне опреме, кошта око 250.000 хиљада евра – каже за Курир један од стручњака из области наутике.

Јахта на којој смо снимили Марковића дуга је 13,36 метара, широка 4,16 метара и има две до три кабине. Тешка је 11 тона, максимална снага мотора је 625 киловата, а капацитет резервоара за гориво је 1.200 литара. Иначе, ова јахта је хит на приморју, где се може изнајмити на седам дана за „тричаву“ суму од 6.761 евро.

Просечан грађанин Србије овако нешто себи не може да приушти. Марковић је, међутим, одбио да одговори на питање Курира одакле му стотине хиљада евра за овај брод. Пошто је саслушао због чега га зовемо и чуо да имамо фотографије које поткрепљују наше наводе, када смо питали одакле му толики новац за јахту процедио је кроз зубе:

– Немам коментар.

Иако смо упорно инсистирали на томе да објасни како неко ко је као министар имао плату око 101.000 динара може себи да приушти овакву „играчку“, Марковић је остао при ставу да нема шта да коментарише.

 

( Курир )