Прочитај ми чланак

Ко је крив за смрт Ање Граховац: Родитељи шест година без одговора

0

 

Одлазак на рутинску операцију на клинику „Перфекта“, потпуно је променио живот Александру и Ивани Граховац, који ни после шест година не знају праве узроке смрти свог детета.

Шта је изазвало недостатак кисеоника током операције катаракте Ање Граховац, после чега је ова трогодишња девојчица преминула и даље је питање без званичног одговора.

Кобна операција је обављена 21. маја 2007. године, али се мала Ања није пробудила из анестезије. Преминула је 4. јуна. Као одговорне за њену смрт, тужилаштво терети Дејана Милутиновића, власника клинике „Перфекта“, анестезиолога Станоја Глишића и офталмолога Божидара Илића, са клинике „Илић“. Oптужени су за тешко дело против здравља људи. Милан Васиљевић, сервисер апарата за кисеоник оптужен је за помагање у том кривичном делу.

У оптужници стоји да је приликом операције коришћен апарат за анестезију који је увезен без доказа о употреби и техничком стању. Истиче се да је имао недозвољено цурење у циркуларном колу, због чега је и дошло до поремећаја снабдевања мозга кисеоником.

Лекари су реговали тек кад је дошло до успоравања рада срца трогодишње Ање и смањења притиска, када је већ било касно.

Ни ново вештачење судскомедицинског одбора београдског Медицинског факултета није утврдило званичан разлог смрти. Претходно вештачење је потврдило наводе из оптужнице. Родитељи мале Ање су очајни, јер се судски процес (почео 2010. године) одуговлачи, а последњи главни претрес био је у фебруару прошле године.

Поставља се питање да ли ће овај случај домаће судство истерати до краја и да ли родитељи мале Ање имају право да се у јавност изнесе истина о овом трагичном догађају?

Основана је Фејсбук група подршке родитељима Ање Граховац који желе да се изборе за правду, како ниједно дете не би трагично преминулo као њихова мезимица.

Правда за Ању Граховац

(Србин.инфо)