Прочитај ми чланак

КЦС: Четири тоне је изгубило 96 гојазних пацијената!

0

Револуција у губљењу килограма
Четири тоне укупно је изгубило 96 пацијената који су због екстремне гојазности оперисани у Клиничком центру Србије. Техника која се користи припада научној фантастици и то је права револуција у хирургији, рекао за РТС директор КЦС-а Ђорђе Бајец.

Најтежи пацијент који је потражио помоћ у Центру за метаболичке поремећаје и који је оперисан, имао је 315 килограма. Сада има 67 килограма мање. Четири хиљаде килограма укупно је изгубило 96 пацијената који су због екстремне гојазности оперисани у Клиничком центру Србије.
Из гостовања Ђорђа Бајеца у Дневнику

До краја године, за интервенцију коју плаћа Републички фонд за здравствено осигурање, припрема се 30 особа.

Директор Клиничког центра Србије, професор Ђорђе Бајец рекао је да када неки центар почне са тако неком процедуром и када има педесетак пацијената у току годину дана он постаје референтан центар, а када се достигне цифра од 100 тада постаје и едукативни центар за ту регију.

"Регија коју ми покривамо овог тренутка, где смо заиста лидери јер смо препознати од европског удружења, а које се бави овом проблематиком, ми смо једини", рекао је Бајец, гостујући у Дневнику РТС-а.

Да би се кренуло са тим лапароскопским операцијама, купљена је нова опрема, реновирано одељење, операциона сала је опремљена на најсавременији начин и не користи се само за операције гојазних.

Према његовим речима, ова хируршка техника припада научној фантастици.

"То је нешто што потпуно мења хирургију коју сам ја почео да учим пре 30 година и сада скалпел, маказе и како човек замишља хиругију потпуно је промењено", каже Бајец.

Бајец је објаснио да је технологија узнапредовала толико да пацијенти сами устају са операционог стола, после огромне хируршке процедуре, већ после сат времена седе у фотељи, почињу већ да узимају течност, а сутрадан већ могу да напусте болницу.

"То је једна права револуција, причамо с једне стане о операцијама екстремно гојазних али та хируршка техника је применљива у свим другим гранама хирургије, на тај начин могу да се оперишу и карциноми дебелог црева, желуца, тумори у грудној дупљи", истакао је Бајец.

 

Реконструкција по плану
Говорећи о реконструкцији КЦС, Бајец каже да је срж Клиничког центра операционе сале интензивне неге, и то је према његовим речима, био акценат рада протеклих година када је Центар уз помоћ Министарства, Града али и сопствених средстава успео да реконструишемо 90 одсто капацитета.

"Код уролошких и инфективних клиника је покушано да се уложи, али то је рупа без дна јер годинама уназад није улагано тако да је све од фасаде до тоалета на лошем нивоу", рекао је Бајец.

"Покушали смо да операционе сале и болесничке собе уредимо да би пацијенти могли да се лече али то је сада све претеча онога шта нови Клинички центар једног дана треба да донесе", каже Бајец.

Клинички центар Србије од 2010. године није урадио трансплантацију јетре, а нема ни трансплантације срца. 

"То је нешто што изискује и кадрове и пуно новца, новог простора и то не може да решава сам Центар, то је питање целог здравственог система", рекао је директор КЦС.

Осврћући се на долазак новог министра здравља, Бајец је рекао да на чело Министарства неће да дођу неки "ђаволи или неки људи који ће да јуре неке вештице".

"Мислим да сви заједно треба да имамо добру сарадњуи свако треба да нађе своје место у новом систему здравства", закључио је Бајец.
 

(РТС)