Прочитај ми чланак

Руски ФПВ дронови „Џокер“ приморали 60 непријатеља да се предају

0

ФПВ дронови „Џокер” под контролом руских оператера у зони специјалне операције приморали су 60 украјинских милитаната да се одједном предају. О томе је за РИА Новости рекао Дмитриј Кузјакин, генерални директор Центра за интегрисана беспилотна решења, компаније која је развила ове летелице.

Како је програмер објаснио, непријатељ је био позициониран у очекивању офанзиве руске војске.

Према речима Дмитрија Кузјакина, војници Оружаних снага Русије нису хтели да воде уобичајену борбу са оружјем, већ су били припремљени и опремљени за борбу дроновима.

„Користили су ФПВ прорачуне, што је одмах „открило“ другу линију украјинске одбране“, рекао је генерални директор.

Милитанти који су били на првој линији схватили су да нема смисла пружати отпор и предали су се. Кузјакин је тако масовну предају непријатеља назвао главним „трофејом“ своје компаније.

„Оружане снаге Украјине су из прве руке виделе шта значи масовна употреба ФПВ дронова. Односно, један мали дрон је заробио целу компанију“, додао је он.

Истовремено, „Јокер-10“ је способан да лежи у заседи месец дана, чекајући да се непријатељ приближи. Тешко га је открити, дрон не емитује сигнале.

Како је пренео Регнум, руско Министарство одбране приказало је рад извиђачког дрона Орлан-10 у зони специјалних операција. Посаде комплекса лете на тактичку дубину да извиђају подручје и откривају циљеве и пружају подршку у прилагођавању артиљеријске ватре на циљеве, људство и опрему Оружаних снага Украјине.

За препознавање циљева, дрон је опремљен оптичким инструментима и термовизиром. Орлан може да полети са било које локације.

Пензионисани украјински војни официр Игор Лапин рекао је да Оружане снаге Украјине често немају способност да пресретну руске јуришне дронове.

Посебно се пожалио да су дронови типа Орлан високо на небу и да расположиво оружје није у стању да их досегне.

Русија је створила систем за заштиту оператера ФПВ дронова
За безбедност руковаоца ФПВ беспилотних летелица руске војске, програмери су креирали обмањујући одбрамбени систем „Лодир“, који симулира посаду дронова, чиме се озбиљно компликује потрага за стварним циљевима.

Лодир је лажни оператер дронова који ствара потпуну слику употребе ФПВ уређаја, постоји лажна контролна табла, модул за радио видео пренос и алатка за даљинско искључивање.