Прочитај ми чланак

Врање: „Пали и библиотеку, народњаци су закон”

0

Врање: Хоће да пале и библиотеку!
Графит: „Пали и библиотеку, народњаци су закон” написан је на згради врањског Шумског газдинства која се налази преко пута Народне библиотеке „Бора Станковић”.

Графит који је јутрос освануо на згради Шумског газдинства узнемирио је својом суровом истином грађане Врања.

За директорку врањске библиотеке Сузану Поповић Ирић ово је „упозорење на које треба обратити пажњу”.

 – Порука која стоји на графиту је страшна и прави је показатељ у каквом је стању друштво у нашем граду – рекла је директорка.

Но, не треба да нас уопште чуди суровост графите. Држава која  подстиче перверзије, а хапси своју српску омладину која устаје претив таквве декаденције (Парада срама ЛГТБ група) и чији функционери су оптужени за најгоре лоповлуке (афера „Коферче” – Дачић и афера „Изградње станова код Храма Свегога Саве” – Шутановац) не може ни очекивати друго него да народ своје незадовољство исказује графитима са суровим порукама.

Са друге стране начелник Врањске полиције Слађан Велиновић у графиту не види „ништа спорно”.

 – То је само један обичан графит. И раније се дешавало да Врање буде преплављено графитима – рекао је Велиновић.

Претпоставља се да је графит написан током викенда и занимљиво је да нико није стигао или није желео  да га прекречи.

Подсетимо, пре тачно две недеље у страшном пожару изгорело је врањанско позориште.

 

Мото скуп у Пироту
Неколико стотина моторциклиста из целе Европе боравило је током викенда у Пироту на мото скупу који је организовао Мото клуб „Анђели“.

Главном градском улицом организован је дефиле мотора, који су Пироћанци пратили у великом броју, након 5 година паузе, док је у парку постављен камп у коме су за госте организовани разни видови забаве.

У музичком делу програма наступио је најбољи српски АЦ DC трибут бенд Bandix, као и домаћи бендови Burning Leaf, Big Буг и Блек Joker, који је свирао две вечери заредом, како би се што боље припремио за Јелен демофест у Бања Луци.

Сам мото скуп искоришћен је и како би пиротски клуб био примљен у пуноправно чланство у клуб Rolling Wheels.

Немачки Rolling Wheels, чија је централа у Берлину, један је од највећих мото клубова у Европи, а пиротски клуб сарађује са њима већ неколико година.

 

Има ли краја поскупљењима?
Најављења поскупљења животних намирница, како кажу у нишком Центру за заштиту потрошача “Форум” највише ће погодити становнике југа Србије.

Како најављују произвођачи за следећу недељу планирано је поскупљење неких специјалних врста хлеба и пецива између 5 и 11 процената.

Млеко и млечни производи поскупеће од два до пет процената, сухомеснати производи до 10 одсто, а нека алкохолна пића биће до пет одсто скупља.

У првој половини јула у трговинама већ су поскупели слаткиши, конзервисано и смрзнуто воће и поврће, смрзнута риба, кућна хемија и козметика.

Свеже месо је током јуна поскупело за више од 20 процената. Произвођачи и кланичари су ово поскупљење правдали скоком цене сточне хране, растом курса евра и смањенем понуде товљеника на тржишту.

У прошлом месецу поскупели су и јестиво уље, безалкохолна пића, сокови и тестенине.

У нишком Центру за заштиту потрошача “Форум” кажу да актуелна политичка ситуација у земљи има велики утицај на формирање цена.
j.jovanović
Јован Јовановић, Центар за заштиту потрошача "Форум"

  – Ситуација је таква да Србија 2 месеца нема Владу. Нико не контролише шта се дешава на пољу трговина и на пољу цена. Потребно је хитно предузимање мера којима би се регулисало постојеће тржишно стање – каже Јован Јовановић из “Форума”.

Јовановић додаје да поскупљење основних животних намирница највише угрожава оне крајеве Србије који већ имају најнижи стандард.

 – Посебно су овим поскупљењима погођени становници југа и југоистока Србије који својим примањима не могу да напуне ни половину просечне потрошачке корпе. Раст цена директно угрожава стандард грађана – нагласио је Јовановић.

Компаније које су се одлучиле да повећају цене правдају то поскупљењем сировина и нестабилним курсом динара. Јовановић каже да су оправдања увек “смешна” и да је најтеже потрошачима.

Повећање цена негативно је утицало и на инфлацију. Како је саопштила Народна банка Србије међугодишња инфлација у јуну износила је 5,5 одсто, а њено повећање је, кажу у НБС, у највећој мери последица месечног раста цена хране.

Да је однос месечних примања и цена намирница неусклађен потврђује и податак да просечно домаћинство у Србији на храну потроши више од 40 одсто месечног примања, а у земљама Европске уније мање од 18 одсто.

 

Лесковац: без посла 38.000 људи!
На евиденцији лесковачке Националне службе за запошљавање без посла је 38.000 људи, а у самом граду око 22.500, што је смањење за око 2.000 радника у односу на период од пре неколико месеци.

– Два су разлога допринела смањењу незапослености. Први, већи број отворених радних места у погонима страних компанија у Лесковцу, а други самозапошљавање или рад код послодаваца на одређено време – прецизира Марија Стевановић, шеф Одсека за посредовање у запошљавању.

Она наводи да је у компанији Yura тренутно запослено 1.115 радника, док је Фалке ангажовао 159 радника, али ће ту ускоро радити више од 600 стручњака.

Тренутно посао тражи 1.012 факултетски образовних особа, а без радног места је и 9 магистара.

Према подацима НСЗ Лесковац, међу незапосленима са завршеном средњом школом у трогодишњем трајању је 8.130, а диплому средње школе у четворогодишњем трајању поседује 6.830, док је неквалификованих 5.600 особа.