Прочитај ми чланак

Мислили сте да је сад све скупо, сачекајте само да прође Нова година…

0

Иако је у години за нама већ апсолутно све поскупело, нема назнака да ће 2024. бити много дугачија. За неке грађане Србије већ први дан ове године доноси поскупљење грејања, а требало би да (поново) поскупе струја и гас, што може да доведе до ланчаних поскупљења, док ће пушачи већ у јануару скупље плаћати свој порок.

Док званични подаци показују да инфлација успорава, најаве о поскупљењима само се нижу, а то за већину потрошача у Србији значи само још дубље срозавање животног стандарда, који је у овој години већ био лош.

Као да три поскупљења струје током ове године, у јануару, мају и септембру, нису била и више него довољна, исти сценарио очекује нас и у мају. Сва три пута, цене су повећане за осам одсто без ПДВ-а, што је око 9,28 процената са порезом. Ова четири унапред испланирана поскупљена последица су аранжмана Владе са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Иако је још увек прерано да би се говорило о процентима и новим ценама киловата, имајући у виду претходна поскупљења, вероватно ће и овај скок цена бити сличан, ако не и исти.

Истовремено, поскупљивао је гас, по 10 одсто, да би потом Влада ограничила цену “плавог енергента”, па он не може да поскупљује до маја 2024. Међутим, баш у мају, на ред долази ново поскупљење.

Ипак, министар финансија у техничком мандату Синиша Мали рекао је да у аранжману са ММФ-ом “јасно стоји да нема потребе за повећањем цена струје и гаса наредне године”.

Да ли ће, или ипак неће, енергенти поскупети ове године, покушали смо да сазнамо од надлежне Агенције за енергетику, али одговор нисмо добили до објављивања овог текста.

Ипак, једно поскупљење је сигурно, а то је да ће даљинско грејање у Зрењанину већ од 1. јануара бити скупље, па ће цена варијабилног дела износити 7,87 по киловат часу уместо досадашњих 6,85 динара, а фиксног 44,77 динара по квадратном метру грејне површине, уместо 38,6.

Ако поскупе енергенти – поскупеће све

Ако се ипак деси поскупљење струје, и то за привреду (што се досад дошавало истовремено кад и струја за потрошаче), онда ће поскупети и мноштво производа које потрошачи користе свакодневно.

На највећем удару биће они производи у чију производњу улази велика количина струје. Једна од таквих група су пекарски производи, дакле хлеб, бурек и остала пецива, а на листи су и месо, риба, замрзнуто поврће и воће, јер су хладњаче такође велики потрошачи струје.

Осим хране, на списку поскупљења могли би да се нађу и сви они производи који у продавнице до потршача долазе из погона за производњу пелета и папира – дакле од огрева до тоалет папира.

Лоше вести за пушаче

У јануару се такође повећава акциза на цигарете, али су пушачи већ навикли на овакав сценарио. Акцизе се наиме, повећавају два пута годишње, у јануару, а потом опет за шест месеци (изузетак је била 2023, када су акцизе повећане и у октобру) и након тога следи поскупљење цигарета за 10 динара по пакли.

Путарина више није бесплатна

Путарина је на делу Моравског коридора између Појата и Макрешана била бесплатна до 1. јануара, али ће се у 2024. години она наплаћивати.

Од 1. јануара, од Београда до Кошева ће се плаћати 840 динара, а од Београда до Крушевца (Запад) 810.

Такође, од Београда до Ћићевца наплаћиваће се 740 динара, док ће цена путарине од Београда до Крушевца (Исток) износити 800 динара.

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничком мандату, најавио је да ће у 2024. години путарина почети да се наплаћује и на магистралним путевима, и то за камионе тежине веће од 7,5 тона.