Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 19.07.2012.г.

0

Ниш: Пронађене нове гробнице у Јагодин Мали
Нишки археолози открили су унутар фабрике Бенетон, некадашњег Nitexa, 15 гробница из ранохришћанског периода, старих између 1.500 и 1.600 година.

Осим ових, веома добро очуваних гробница пронађено је и неколико "обичних" гробова.

Вреди поменути да су сви пронађени објекти пронађени на мање од пола метра дубине, а према речима угледног нишког археолога Тонија Чершкова, реч је о југоисточном делу јагодинмалске некрополе.Резултати, каже Чершков, нису епохални, али су пронађене и занимљивости, као што је низ о 4 гробнице, једне до друге.

 – Имамо и један занимљив конструкцијски налаз гробнице, али то тек треба да испитамо, да би дали коначан суд – каже Чершков.

Чершков каже да очекује да истраживања на овој локацији буду настављена бар до 31. јула.

Али, даља судбина откривених гробница за сада није позната.

– Изаћи ће посебна комисија која ће то да процени. Ми, археолози, не дајемо такав суд. Ми истражујемо, а неко други одлучује да ли ће оне бити порушене.

Подсетимо, пре нешто више од 2 године стотинак метара западно од те локације, приликом изградње улица која спаја нови мост и Књажевачку улицу, откривено је неколико гробница.

Радови су, по налогу Завода за заштиту споменика тада заустављени да би била спроведена археолошка истраживања. Археолози су тада затекли једну од гробница тешко оштећену јер су радници провукли водоводну цев кроз њу.Да ствар буде гора, Јужним вестима је у грађевинској инспекцији тада потврђено да се улица гради без грађевинске дозволе. Иако је реч о кривичном делу дивље градње инспектори, према нашим сазнањима, још нису поднели пријаве ни против извођача радова, нити против одговорних у Дирекцији за изградњу града.


Туђе нећемо, своје рушимо
Због изградње саобраћајница у нишком насељу Јагодин Мала до сада су више пута уништавани веома важни историјски споменици.

Средином шездесетих година прошлог века, уништена су два храма и неколико гробница у којима је пронађен и Константинов новац.

 – На локалитету "Грчка њива", фебруара 1933. откривен је темељ храма из 4. столећа. Величина овог храма није била мала. Сам храм био је дуг 24,35 м, широк 10,40m. Још већих размера био је храм који је, као и претходни, откопаван 1933.године. Део који је до тада ископан био је ширине 22 м. Према остацима и овај храм је смештен у 4. столеће – каже за Јужне вести историчар Небојша Озимић.

Одлуком Скупштине Србије неколико гробница из овог насеља стављено је под заштиту државе као "културно добро од изузетног значаја". Нажалост готово сви објекти су у катастрофалном стању и није им могуће прићи.Јавност тренутно може да види једино ранохришћанску базилику која се налази на самој раскрсници у Јагодин Мали. Овај објекат је покривен црепом и делимично заштићен челичним шипкама.

Да јавности била скренута пажња на проблем уништавања ранохришћанских споменика у Јагодин Мали, Јужне вести су почетком 2010. године на Facebook-у покренуле групу "Сачувајмо ранохришћанске споменике у Нишу".

 

Касне радови у дворишту Пантелејске цркве
Рок за завршетак уређења дворишта цркве у нишком насељу Пантелеј истекао је прошле недеље, а у општини и цркви кажу да очекују да ће све бити готово септембра.

Према плану представљеном у дворишту црвке, радови за уређење дворишта требало је да почну 14. маја и да након 60 календарских дана буду завршени.

Још почеком маја багери су довезени у двориште цркве, али радови су каснили око две недеље јер су у то време били верски празници због којих је управа цркве затражила привремени престанак радова, потврђено је из обе институције.

Према објашњењу у општини Пантелеј, од 2010. године, када је пројекат уређења прављен, до почетка радова дошло је и до непредвиђених промена.

У општини кажу да је првобитно било планирано да уклоне 2 стара стабла која су нарушавала безбедност. Међутим, у међувремену су још нека стабла орезивана, али неправилно, па иако су била здрава, због поремећене стабилност представљала су опасност. Тако су уместо 2, морали да уклањају 11 стабла, кажу у општини.

Други проблем који је такође успорио радове је регулисање подземних вода.

 – Знали смо да постоје подземне воде и то врло плитко испод површине земље, али када је план прављен процене су биле да је то само у оном делу код чесме. Међутим, кад су багери почели да копају испоставило се да је скоро цела црква на подземним водама. Због тога је рађено дренирање земљишта и спровођење воде до атмосферске канализације, а то је одузело још времена – каже Драгана Михајловић, из општине Пантелеј.

Она је додала да је у интересу свих да "посао буде завршен најстручније, квалитетно и трајно добро, али непредвиђени радови утицали су и на временски рок и на бужет".

Део уз саму цркву требало би да буде готов за празник општине Светог Пантелејмона, а у цркви кажу да ће након тога, тачније у периоду од 1. до 15. августа, радови бити привремено обустављени.

 

Одбојка: нишки студенти у полуфиналу у Кордоби
Одбојкашка селекција Универзитета у Нишу пласирала се у полуфинале првих Европских универзитетских игара у Кордоби у Шпанији.

Нишки студенти су дошли на корак до медаље у одбојци. И поред пораза од екипе Универзитета у Варшави, екипа из Ниша ће се сутра од 11:30h борити за улазак у финале.

Одбојкаши из Ниша су у четвртом, последњем колу у групи Б изгубили од пољских студената са 3:2, а за пролаз у полуфинале им је био потребан макар бод.

Они ће сутра од 11:30h играти са екипом Универзитета из Лозане за финале.

Универзитет у Нишу представљају и кошаркаши који су јуче играли у првом колу и победили пољску екипу са 68:51.

 

Власотинце: Велико интересовање за филм Небојше Илића
У Власотинцу је владало велико интересовање за документарни филм Небојше Илића Илке “Моби Дик – земља која плови”, који је приказан у оквиру седме манифестације “Лето у Власотинцу”.

Премијера филма о Власинском језеру и легенда о власинском бику, али и природном феномену пловећих острва која полако нестају због људске небриге, привукла је знатижељу овог све познатијем филмског ствараоца из Власотинца.

Сам филм инспирисао је сликара Братислава Анђелковића из Вучја, недалеко од Лесковца, да на платно пренесе лепоту Власине и те слике су љубитељи уметности могли да виде у Власотинцу исте вечери када је и приказан филм.

На 50. Међународном фестивалу туристичког филма у Лећу (Италија), Небојша Илић Илке освојио је прву награду у категорији тзв. религиозног филма.

Илкић је до сада снимио седам документарних филмова "Камен древног сневача", "И и II", "Пут једне нити", "Крст", "Кушевишта или Душанов знак", "Пут на Гору" и "Моби Дик – земља која плови".

На бројним међународним такмичењима у Русији, БиХ, Чешкој, Румунији, Бугарској и Хрватској Илић је освојио више међународних награда.

 

Врање: Драмски уметници помажу изградњу Позоришта
Удружење драмских уметника Србије на наменски рачун за обнову Позоришта "Бора Станковић" које је страдало у пожару уплатило је данас 50.000 динара.

На жиро рачуну број 840-2696741-93 сада има укупно 155.650 динара.

Иначе, свакодневно се бележе уплате, а грађани у зависности од могућности издвајају средства, како би зграда Позоришта била обновљена у предвиђеном року.

Први износ од 100.000 динара уплатила је регионална Радио телевизија Врање.

 

Пирот: Промоција књиге "Дуге ноћи" у Пироту
У оквиру "Пиротског лета" у клубу Дома Културе у четвртак, 19. јула биће организована промоција посвећена стваралаштву Дејана Стоиљковића.

Нови роман Дејана Стољиковића "Дуге ноћи и црне заставе" изазива посебну пажњу пироћанаца јер се један део дешава управо и на средњевековној пиротској тврђави.

Поред тога на самој промоцији биће речи и о новом стрипу Константиново раскршће за који је Стоиљковић адаптирао сценарио према свом истоименом роману који је побрао велику пажњу критике и публике.

И нови Стоиљковићев роман спада у ред најтиражнијих књига јер је већ доживео неколико издата.

Промоција у клубу Дома културе почиње у 21. час.

 

Блаце: Отворен Центар за развој сточарства у сарадњи са Канцеларијом за младе блачке општине и Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД)
Центар су свечано отворили директорка УСАИД-ове канцеларије за економски развој Сузан Кутор и председник општине Блаце Радоје Крстовић.

Центар има ветеринарску станицу, репро центар, матичну службу и продавницу са опремом која је потребна свим фармерима са подручја Топличког округа и опремљен је најсавременијом опремом за вештачку оплодњу стоке.

Вредност овог центра је 23.000 УСД и по 5.000 УСД финансирали су локална самоуправа и УСАИД, а остатак новца обезбедила је млекара "Лазар" из Блаца на чијем простору се налази Центар за развој сточаства.

Председник општине Блаце Радоје Крстовић казао је за Танјуг да ће Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) финансирати и обуку 10 младих ветеринара са поручија Топличког округа за рад са најсавременијом опремом за вештачку оплодњу стоке.

-Реализацијом овог пројекта млекара "Лазар" се обавезала да запосли три млада ветеринара који буду показали најбоље резултате током обуке – рекао је Крстовић.

Он је истакао да је изградња једног оваквог центра од великог значаја за цео Топлички крај и да ће се у центру вршити обука младих сточара како би унапредили развој сточарства.

 

(Јужне вести, Јужна Србија)